REINER S ČELNICIMA HNS BIH: Hrvatska mora pomoći da Hrvati u BiH postanu jednakopravni

0
402

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je u utorak da Hrvatska mora pomoći kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini postali jednakopravni u odnosu na Bošnjake i Srbe ističući kako je sada to samo slovo na papiru, ali ne i u stvarnosti.

“Činjenica je da se apsolutno svi moramo zajedno potruditi, prije svega u BiH, ali s druge strane i Hrvatska koja ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima  izvan Hrvatske da ono što je na papiru, a to je konstitutivnost i jednakopravnost, postane i u stvarnom životu i da to svaki građanin može osjetiti”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora nakon sastanka s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru koji okuplja najvažnije stranke u našoj zemlji. Dodao je da iako su u Ustavu BiH Hrvati konstitutivan narod, jednakopravan s ostala dva konstitutivna naroda, u stvarnosti to nije uvijek tako.

Kazao je kako se u sadašnjem sazivu vlasti stanje popravilo, no da su ranije drugi narodi birali Hrvatima njihove predstavnike. Istaknuo je da Hrvati u BiH moraju ostvariti jednaka prava i u stvarnom životu, ne samo u politici, na što treba utjecati i službeni Zagreb.

U izjavi za medije predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, ocijenio je da je prevažna uloga Hrvatske u ubrzanijem pristupanju Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji te da treba pomoći BiH da što prije, po kraćem postupku nego što je to bio slučaj s RH, postane članica Europske unije.

Pojasnio je kako Hrvatska kao potpisnica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma treba pomoći da se ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH u procesu približavanja Europskoj uniji. Prema njegovim riječima, dosadašnjim intervencijama na Washingtonski i Daytonski sporazum za BiH, kojima je Hrvatska bila jamac, donesene su odluke na štetu Hrvata.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da briga Hrvatske za Hrvate u BiH treba biti “trasparentna i na institucionalnoj razini” kako bi se onemogućilo nadglasavanje Hrvata što je omogućeno izmjenama mirovnih sporazuma.

“Takvo stanje je apsolutno nedopustivo jer je omogućeno da se iskrivljenom primjenom Izbornog zakona i Ustava negira pravo Hrvata da biraju svoje predstavnike što jasno dovodi do problema u funkcioniranju i odnosima u BiH”, rekao je Čavara.

Reiner će popodne svoj dvodnevni posjet BiH završiti u Banja Luci odvojenim susretima s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, banjalučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, političkim predstavnicima Hrvata u Republici Srpskoj, te posjetiti nedavno otvorenu obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju (Ferhadiju) i susresti se s banjalučkim muftijom Osmanom ef. Kozlićem./Hina bpz.ba