RUSIJA ULOŽILA VETO NA REZOLUCIJU O SREBRENICI Čurkin: I Srbi su patili, Power: Ovo vrijeđa žrtve

0
515

Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija danas nije izglasalo rezoluciju o srebrenici koju je predložila Velika Britanija zbog Rusije koja je glasovalo je protiv.

Deset zemalja članica Vijeća sigurnosti UN je podržalo nacrt rezolucije dok su četiri zemlje bile suzdržane među kojima i Kina. Rusija je glasovala protiv, a stalna je članica.

Izlaganje pred Vijećem sigurnosti počeo je potpredsjednik ove institucije, da bi Princ Zeid, komesar za ljudska prava pri UN-u, koji se javio linkom iz Ženeve, zapravo pred delegatima objasnio događaje koji su uslijedili prije samog genocida u Srebrenici, spominjući Direktivu 7, kojom je Radovan Karadžić naredio vojsci RS-a da onemoguće život u tada zaštićenim UN zonama, prenosi N1.

Princ Zeid je kazao da “koncept o Srebrenici može funkcionirati, samo ako se složi na pravi način, a da izglasavanje rezolucije se duguje 8.000 dječaka i muškaraca te njihovim obiteljima”.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je istaknuo da  britanbski prijedlog rezolucije nije legitiman, jer se ističe samo jedna strana, odnosno jedan krivac. Zbog toga je, kaže Ćurkin, britanska rezolucija nije edukativna kakva bi trebala biti.

Rusija je pozvala autore nacrta da se ne izglasava ova verzija (koju članice imaju na stolu), budući da će onda Rusija morati glasati protiv.

– Pognuti glave pred žrtvama Srebrenice. Htio bih da vas zamolim da najavite minutu šutnje kako bi odali počast žrtvama, kazao je ruski veleposlanik, Vitalij Ćurkin.

– Ruska federacija je podržavala istraživanje svih zločina počinjenih na teritoriji BiH. Moramo se zapitati tko je najviše propatio. Srbi su propatili kao i svi drugi, ako ne i više. Mi želimo mir, istakao je Vitalij Ćurkin.

– Ruski veto slama srca žrtava genocida, istakla je američka veleposlanica pri Vijeću sigurnosti UN-a, te dodala da:

– Negiranje genocida vrijeđa žrtve, obitelji ali predstavlja i prepreku za pomirenje.

– Ovo vijeće učinilo je sve da uvjeri Rusiju da glasa za ovu rezoluciju, ali je Rusija to odbila. Vijeće sigurnosti nije učinilo svoju obvezu. Iako imamo tisuće stranica teksta, forenzičkih dokaza. Genocid u Ruandi, kao i u Srebrenici je dokazana činjenica. Svatko ovdje zna odgovore. Mada su neke zemlje ovdje odlučile da budu neutralne. Što bi se majke ubijenih dječaka, koji su ubijeni samo zato štu su muslimani, rekle da su danas ovdje. Neke članice su iskoristile svoju poziciju, i odlučile da budu neutralne, istakla je američka veleposlanica, prenosi N1.

– Ostaci na tisuće žrtava se još uvijek nalaze negdje u grobnicama. Nećemo odustati od Srebrenice. Ovo neizglasavanje nije način pomirenja, završne su riječi američke veleposlanice, Samathe Power.

Veleposlanik Francuske je tijekom izlaganja kazao da je “Rusija krenula dalje od prošlosti”, te dodao:

– Do pomirenja može doći samo ako se prizna genocid u Srebrenici. Pravda je osnov pomirenja i mira. Tekst koji smo mi podržavali je pravičan, edukativan i uči pomirenju na Balkanu. Mi nećemo odustati, i radit ćemo zajedno za mir. To je naša odgovornost i odgovornost svih nas, izjavio je veleposlanik Francuske.

Da bi rezolucija bila izglasana kao dokument, bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno suglasnost devet od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, bez uloženog veta.

Pravo veta, podjsećamo, imaju Rusija, Kina, Francuska, SAD i Velika Britanije bpz.ba