Sajam Energa: Elektroprivrede u BiH predstavile svoja kapitalna ulaganja

0
447

 

U Tuzli je jučer održan središnji događaj konferencijskog dijela međunarodnog sajma energetike Energa pod nazivom: “Strateški pristup investiranju u energetski sektor BiH”. Na konferenciji su predstavnici elektroprivreda u BiH predstavili svoje planove za kapitalne investicije.

U nastavku pročitajte što je rekao Miroslav Nikolić, rukovoditelj razvoja za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar. Napomenuo je da u ovoj kompaniji imaju značajne investicijske planove u proizvodnim i distributivnim elektroenergetskim objektima, a u tri godine bi se kroz različite faze radilo na čak 35 projekata.

“Najznačajni projekt je vjetroelektrana Mesihovina na području Tomislavgrada, gdje ćemo imati 22 vjetroturbine po 2,3 megavata snage, za koju su već zaključeni ugovori o izgradnji. Jučer je potpisan ugovor o izgradnji pristupnih puteva, koji bi trebali biti izgrađeni do proljeća naredne godine, kada počinje instaliranje vjetroelektrana. Crpna hidroelektrana Vrilo u općini Tomislavgrad bi trebala biti završena do 2023. godine, a zatim slijedi izgradnja vjetroelektrane Poklečani u Posušju. Projekt izgradnje rudnika i termoelektrane Kongora zbog otpora nevladinih organizacija i lokalnog stanovništva trenutno je u zastoju. Kada je u pitanju sustav distribucije, tu su planirana ulaganja od 150 miliona KM”, rekao je Nikolić. BPZ.BA