SASTANAK ČOVIĆA, DODIKA I IZETBEGOVIĆA:

0
455

U narednih sedam do deset dana mogao bi biti imenovan predsjedavajući Vijeća ministara, a do kraja mjeseca moglo bi biti kompletirano Vijeće ministara, poručeno je nakon sastanka lidera HDZ BiH Dragana Čovića, SNSD Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića.

Čović je izrazio optimizam, kazavši kako očekuje da će Vijeće ministara biti uskoro formirano.

“Optimističan sam da ćemo do kraja mjeseca imati Vijeće ministara kompletno. U naredni dan-dva ćemo dogovoriti imenovanje. Sve druge teme o kojima smo govorili traže da što prije imamo Vijeće ministara. Nadam se da ćemo se razumjeti i oko resora i oko raspodjele. Čini mi se da smo napravili neki iskorak”, rekao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je kako je sastanak bio konstruktivan.

-Mogli bi u narednih sedam do 10 dana imenovati predsjedavajućeg, a do kraja mjeseca Vijeće ministara kompletno. To je važno za europski put BiH i da taj put ojačamo. Europski put BiH nije upitan, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

On je dodao da nema spora o tome da bi predsjedavajući Vijeća ministara trebao biti Srbin.

“To je osporavano zbog MAP-a. Republika Srpska je jednostavno rekla, i vlast i oporba, da se borimo za vojnu neutralnost. Kao što je činjenica da SDA i HDZ misle da trebamo u NATO. To pitanje ne može dobiti suglasnost ali je realno da to pitanje neće nestati zato što mi u Republici Srpskoj mislimo da ne trebamo u NATO. To će ostati za razgovore ali se time ne može uvjetovati Vijeće ministara i ostalo, odnosno napredak”, dodao je Dodik.

Lider SDA Bakir Izetbegović, rekao je da dogovor još nije u potpunosti postignut, ali da za to postoje velike šanse.

“Imali smo kraći sastanak i ima šanse da postignemo dogovor. Do kraja ovog tjedna prijedlog o imenovaju. Hrvatska i bošnjačka strana su za aktivaciju MAP-a, srpska nije. To pitanje za sada ostaje otvoreno”, rekao je Izetbegović