ŠEKS: U nacionalnom interesu bilo bi da Karamarko odstupi

0
378
 

ŠEKS: U nacionalnom interesu bilo bi da Karamarko odstupi

HDZ-ov doajen Vladimir Šeks komentirao je izjavu HDZ-ova predsjednika i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da premijer Tihomir Orešković više nema potporu HDZ-a. Kazao je između ostalog da bi bilo u najvećem nacionalnom interesu da Tomislav Karamarko odstupi.

Radi se o tome da ćemo ovih dana vrlo brzo vidjeti kakav je rasplet događaja, kazao je Šeks. Vidjet ćemo da li će Karamarko uspjeti, kao što najavljuje, jednim preslagivanjem dobiti 76 glasova, ali tek nakon što bude oboren premijer.  Dakle, pretpostavka je da bude oboren predsjednik Vlade ili da sam da ostavku, što on očito neće ili pak da se njemu izglasa nepovjerenje u Saboru. Ako bi se Oreškoviću izglasovalo nepovjerenje u Saboru, tada bi on odmah po Ustavu trebao podnijeti ostavku i time pada i cijela Vlada, kazao je Šeks. Dakle, Karamarko sada uvjerava svoju stranku i Domoljubnu koaliciju da će sakupiti 76 glasova te da će mu biti povjeren mandat za sastav vlade kada obori premijera, dodaje.

Posljednji dan da se raspravi i glasuje o nepovjerenju potpredsjedniku Vlade Karamarku je 18. lipnja. Karamarko nastoji cjelokupnim svojim političkim angažmanom izbjeći takvu vrlo neugodnu situaciju u kojoj bi 17. ili 18. lipnja njemu bilo izglasovano nepovjerenje. Za njegovo nepovjerenje zasad se već izjasnilo da će glasovati 77 zastupnika Hrvatskog sabora. Dakle, gotovo je sigurno da će mu biti izglasovano nepovjerenje, ako prethodno ne bude ili raspušten Sabor ili ako bude izglasovano nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, izjavio je Šeks za HRT.

Istaknuo je i da ne postoji jedinstvo u Predsjedništvu HDZ-a. Prema posljednjim informacijama ondje je sada nekolicina članova Predsjedništva suglasna s time da Karamarko treba odstupiti s mjesta potpredsjednika Vlade.

Pritisak javnosti

Sve je veći pritisak javnosti koja zahtijeva i ostavku Karamarka i ostavku Petrova, ali u isto vrijeme zahtijeva i nove izbore. Premoćni postotak dosad anketiranih građana zahtijeva nove izbore. Ne mogu prognozirati i precizirati kako će se situacija razvijati, izjavio je Šeks. Ali mi politička intuicija govori da će najvjerojatnije brzo doći do raspisivanja novih izbora. Da li će to biti time što će Vlada pasti ili što će se Sabor sam raspustiti… Mislim da je situacija u toj mjeri zrela i prezrela da se razriješi novim izborima, kazao je.

Na pitanje je li Karamarko postao teret HDZ-u i Vladi Šeks je odgovorio da ga Most i lijeva koalicija označava kao teret, ali i dio HDZ-a. To je u HDZ-u najbolje izrazio Plenković na Saboru stranke kada je postavio prividno retoričko pitanje da cijela stranka ne može biti talac jednoga čovjeka. To je bila jasna aluzija na Karamarka, iznosi Šeks.

Kazao je i da ga on od samoga početka nije ocjenjivao kao sposobnoga vođu – da vodi ni stranku ni Vladu.- Prema tome, držim da bi bilo u najvećem nacionalnom interesu da Karamarko odstupi. Mislim da bi u prvom koraku trebao odstupiti s mjesta potpredsjednika Vlade, zaključio je.

Malo tko, kako izvještava HRT, vjeruje da će Tomislav Karamarko preslagivanjem Vlade sakupiti potporu 76 saborskih zastupnika. Sve su oči uprte u HDZ, u kojem postoje dvije struje. Milijan Brkić danas je u stranku stigao netom nakon što je iz nje izišao Karamarko.

Ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović rekao je da će javnost biti obaviještena kada se donese odluka u vezi s tim hoće li HDZ u Saboru tražiti izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću. Sada smo u razdoblju intenzivnih konzultacija i rasprava što je najbolje za hrvatsku državu, za demokraciju, stabilnost i politički život. I kada se donesu te odluke, javnost će o tome biti izviještena, rekao je Hasanbegović u izjavi novinarima nakon otvaranja izložbe “Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti” u Hrvatskom državnom arhivu.

Naš cilj i svrha je da država funkcionira te da pokušamo naći najbolje rješenje da stvarno krenemo prema naprijed, rekao je između ostalog ministar zdravlja Dario Nakić.

Pregovaraju li manjinski zastupnici i HDZ?

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako ne sudjeluje u razgovorima s HDZ-om oko preslagivanja Vlade. No priznao je da se razgovori unutar vlastitog kruga o tome što činiti u ovim okolnostima vode.

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi tvrdi da mu nitko iz vladajuće većine nije pristupio u posljednje vrijeme kao ni u proteklih šest mjeseci, iako je  upozoravao da je nužna suradnja kako bi se osigurala provedba Nacionalne strategije za Rome.

Drugi manjinski zastupnici tvrde pak da nema za sada nikavih novosti te kako će se Klub nacionalnih manjina sastati sredinom ovog tjedna