SI SA SUSJEDIMA BiH “zaratila” s hrvatskom i srbijom. osim granice, tenzije i sukobi traju zbog odmarališta i zraka

0
304

Ako se činilo da nakon Sutorine i sukoba s Crnom Gorom 2014. i 2015. godine, u 2018. neće biti ni jedan značajan sukob, kakva bi bila izborna godina da toga nema? Na meti je ovaj put najviše bila susjedna Hrvatska na kojoj su skupljali bodove oni koji ne računaju na glasove Hrvata, iako su se uime tog naroda kandidirali za dužnosti. Prvenstveno se tu misli na Predsjedništvo BiH na čije je čelo glasovima Bošnjaka došao Željko Komšić, a čiju je kampanju obilježila ona negativna, usmjerena uglavnom protiv Hrvata i Srba u vlastitoj, ali i susjednim državama. Najviše polemike, po običaju, bilo je oko Pelješkog mosta. Unatoč tome što on počinje i završava na hrvatskoj zemlji, Komšić je najavio tužbu zbog njegove izgradnje, unatoč činjenici da bi on prometno rasteretio Neum, a sigurno bi bilo i drugih beneficija za BiH njegovom realizacijom. Tenzije je, kada je granica u pitanju, podigao i most u Gradišci i stalno se traže razlozi kako ga ne graditi. Razgraničenje BiH i Srbije 2003. godine najdalje je otišlo te je potpisan i sporazum koji nikad nije ratificiran. Tako se i 15 godina poslije tražilo rješenja kako završiti ova pitanja. Osim teritorijalno, razgraničenje stvara i gospodarske probleme. Tako su hidrocentrale Bajina Bašta i Zvornik u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Pruga Beograd – Bar prolazi kroz bh. teritorij. Spor je i u području Međurječja koje teritorijalno pripada BiH, a potpuno je okruženo Srbijom koja je tu sve izgradila. Prijedlog Srbije bio je – razmjena teritorija, a Bosna i Hercegovina bila je bez konsenzusa. Nisu samo problemi i sukobi oko graničnih pitanja. BiH i Hrvatska spore se i oko nekretnina, a radi se o odmaralištima na Jadranu koja su u bh. vlasništvu, a koja Hrvatska daje u najam. Odmarališta su dugo “ležala” napuštena i u stanju propadanja, ministar državne imovine RH Goran Marić odlučio ih je aktivirati, međutim, one će u idućem razdoblju biti predmet rasprava. 
Rasprave su se vodile i o prvorazrednom političkom pitanju, a to je priznanje Kosova. Tako se Komšić oglasio i rekao kako BiH treba priznati Kosovo, što je naljutilo Srbe i ponovno je nastao problem. Ide se tako daleko da se smišljenim spinovima poziva bh. građane da ne kupuju srpske i hrvatske proizvode zbog nekog događaja koji razdvaja prve susjede. BiH se sa susjedima sukobljava i oko zraka, pa zagađeni zrak koji izlazi iz rafinerije u Bosanskom Brodu smeta ljudima u Slavonskom Brodu te je nastao spor. Posljednji od većih sporova vodi se oko migranata koje Hrvatska neće propustiti na svoj teritorij, a u BiH ih je već previše. 
Iako 2019. nije izborna godina, sporovi će se kako sa susjedima tako i unutar zemlje, nažalost, prema svemu sudeći, nastaviti.•

Pročitajte više na:bpz.ba