Simpozij “Stopama pobijenih” o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu

0
293

Simpozij pod nazivom “Stopama pobijenih” održat će se u nedjelju, 23. listopada, u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Širokom Brijegu.

Kako stoji u najavi, osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo.

Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program će započeti svetom misom u 11 sati koju će predvoditi don Davor Klečina, župnik župe u Drvaru kojoj pripada i filijala u Bosanskom Petrovcu, te upravitelj župa u Bosanskom Grahovu, Ključu i “ubijenoj” župi Krnjeuša.

Nakon svete mise u Izložbenom prostoru Franjevačkog muzeja i galerije bit će održana predavanja, a povjesničar Hrvoje Mandić govorit će o “Doprinosu hercegovačkih franjevaca razvoju odgoja i obrazovanja – konviktu za vanjske učenike na Brigu”.

Profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak govorit će na temu “Sustavno uništavanje kulturnog identiteta na Širokom Brijegu za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća”.

“Procvat, propast i obnova Katoličke Crkve na području današnje jugozapadne Bosne”, tema je župnika don Davora Klečine, najavili su iz Vicepostulature./Fena/HMS/