SIPA u Hercegovini traži duhan, pretresi na više lokacija

0
220

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u suradnji sa kolegama iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su rano jutros zajedničke akcije kodnih naziva “List 2”SIPA u Hercegovini traži duhan, pretresi na više lokacija i “Box” s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa duhana u BiH.

Aktivnosti na terenu provode se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine, uključujući Orašje, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banju Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Posušje…

U tijeku su pretresi lokacija, izuzimanje dokumentacije i opreme, te oduzimanje duhana koji se nezakonito prodavao na tržištu BiH.

Iz UIO BiH precizirano je da u ovim aktivnostima sudjeluje oko 100 službenika te uprave.

Tijekom dana očekuje se privođenje više desetina osoba na obavještajne razgovore, za koje su u ranijem razdoblju prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u BiH.

Tijekom prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji je nezakonito prodavan u BiH.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, više desetina policijskih službenika i ovlaštenih osoba SIPA-e, u suradnji sa službenicima UIO BiH, provode opsežnu akciju kodnog naziva “List 2”.

Akcija je usmjerena na više od 20 osumnjičenih osoba, koje se terete da su vršili nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona (100.000 kilograma duhana), priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Kako se navodi, s obzirom na cijenu duhana i akciza koje na kilogram duhana iznose oko 85 KM, navedenim nezakonitostima pričinjena je šteta proračunu, državi i građanima naše zemlje u iznosu od oko 10 milijuna KM, a počinitelji su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilijunskim iznosima.

Među osumnjičenima nalaze se i odgovorne osobe otkupnih duhanskih stanica, koje se terete da su omogućavale da duhan iz legalnih proizvodnih tokova završava na ilegalnom duhanskom tržištu.

U akciji se vrše uhićenja i pretresi na većem broju lokacija diljem BiH, najviše na području Posavine i Hercegovine, u oba entiteta i Brčko Distriktu.

Ovom akcijom agencije za provođenje zakona zadaju snažan udarac crnom tržištu duhana i duhanskih prerađevina, na kojem se vrši utaja akciza i proračunskih sredstava u milijunskim iznosima, a koja pripadaju svim građanima naše zemlje.

Suzbijanje crnog tržišta jedan je od bitnih uvjeta u procesu europskih integracija BiH, dodaje se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

TAGOVI bpz.ba