ŠIROKI BRIJEG: Održana manifestacija ‘Na temeljima bazilike naše’

0
412

Sedma po redu kulturna manifestacija i susret folklora pod nazivom “Na temeljima bazilike naše”, održana je u nedjelju u Dubokom Mokrom kod Širokog Brijega.

Tijekom manifestacije nastupila su mnoga kulturno umjetnička društva, među kojima KUD Mokro, HKUD Crnač, KUD “Dikovača” iz Zmijavaca u Hrvatskoj, HKUD “Brda” iz Izbična, HKUD Rodoč, HKUD Jare, “Dream Team Babe” iz Ljubuškog te mladi guslar Mario Knezović s Ledinca.

U zabavnom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav “Romansa” iz Mostara.

Predsjednica KUD-a Mokro Slavica Ćužić za Fenu je kazala kako je ovogodišnja manifestacija okupila oko dvije tisuće gostiju iz širokobriješkog kraja i okolnih mjesta.

– Zadovoljni smo cjelokupnim odvijanjem manifestacije, a poslužilo nas je i lijepo vrijeme čime se stvorila dodatna pozitivna energija. Šarolik program koji smo priredili oduševio je sve prisutne, bilo je za svaki uzrast ponešto, a uživalo se i u našim hercegovačkim delicijama – kazala je Ćužić.

Istaknula je kako manifestacija već poprima međunarodni karakter jer svake godine na njoj sudjeluju gosti iz Republike Hrvatske te izrazila uvjerenje kako će ih u sljedećim godinama svojim dolaskom počastiti i neka folklorna društva izvan granica BiH i Hrvatske.

Ćužić je naglasila kako dogodine planiraju uvesti dvodnevni program, odnosno manifestaciju započeti dječjom smotrom folklora.

– U našem KUD-u ima veliki broj djece i dužni smo im posvetiti dodatnu pozornost. Ovom manifestacijom njegujemo kulturu i tradiciju ovoga kraja i hrvatskog naroda i upravo su naši mladi ti koji će nastaviti našim putem – kazala je Ćužić za Fenu.

Voditelj programa i idejni tvorac naziva manifestacije Ivan Kraljević kazao je kako bi turističke agencije trebale prepoznati važnost ove bazilike i “lokaciju mapirati na svojim kartama” te najavio izradu suvenira koji bi poboljšali prepoznatljivost ovoga kraja i važnosti same bazilike.

– Pokretanjem ove manifestacije koja tradicionalno počinje misom na ostatcima ranokršćanske bazilike u javnosti je oživljena priča o našoj bazilici u Mokrom. No, to svakako nije dovoljno i više razine vlasti morale bi posvetiti veću pozornost ovom mjestu i njegovu značaju u povijesti – naglasio je Kraljević.

Po njegovim riječima, sama bazilika svjedok je jednoga vremena i života na prostoru Mokroga u neka davna vremena.

– To bi naše turističke agencije trebale prepoznati i ovu lokaciju mapirati na svojim kartama, odnosno učiniti ju prepoznatljivom i nezaobilaznom lokacijom u turističkim posjetima Širokom Brijegu – ustvrdio je Kraljević