Škabrnja – 27. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu

0
286
18.11.2017., Skabrnja -Kolonom sjecanja a zatim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeca obiljezena je 26. godisnjica stradavanja hrvatskih branitelja i civila. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Bio je ponedjeljak, 18. studenoga 1991., kada su oko 7.30 ujutro pripadnici srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa JNA na čelu s Ratkom Mladićem, počeli krvavi pohod na Škabrnju.

Škabrnja – 27. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu

Tog kobnog dana ubijeno je 43 mještana, među kojima je bilo 15 branitelja. Ratko Mladić i 9. Kninski korpus upravo su na Škabrnji ispekli zanat za daljnje pohode diljem Hrvatske  i Bosne i Hercegovine, piše HRT.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

U mjestu će se održati komemorativni program, a zatim će se Kolona sjećanja, u kojoj se i ove godine očekuje više tisuća ljudi, uputiti do spomen-obilježja masovne grobnice. Uz Škabrnjane, u koloni će koračati cijela Hrvatska.