SKUPŠTINA HNŽ: Usvojen proračun za 2018. u iznosu od 211 milijuna KM

0
173

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je, na devetoj izvanrednoj sjednici usvojila Proračun HNŽ za 2018. godinu u iznosu 210.964.632 KM, što predstavlja povećanje za više od 14 milijuna KM u odnosu na 2017. godinu. Također, usvojen je i Zakon o izvršenju Proračuna HNŽ, 

Predsjednik Vlade HNŽ dr Nevenko Herceg naglasio je kako je riječ o Proračunu i projekcijama koje dalje jačaju i povećavaju održivost županijskih javnih financija uz istodobno osiguravanje potrebnih i dostatnih sredstava za neometano funkcioniranje, ali i osiguravanje dodatnih sredstava za  programe i projekte, prije svega u području demografije kroz zaštitu obitelji s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu.

„Vlada ne odustaje od realnog planiranja i primjene zlatnog pravila proračunske ravnoteže i bez zaduživanja. Od početka mandata ta se uvjetno kazano “taktika” pokazala uspješnom čime smo zaustavili raniju praksu proračunskog deficita, a ove smo godine svjedoci i značajnijeg suficita koji je iskazan kroz Rebalans Proračuna za 2017. koji smo usvojili.

Kako dobitnu kombinaciju ne treba mijenjati, tako smo i Prijedlog Proračuna za 2018. temeljili na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima“, kazao je Herceg.

„Značajno su povećana sredstva za izvansudske nagodbe čime želimo smanjiti, a u konačnici i riješiti pitanje pravomoćnih sudskih presuda iz radno-pravnih odnosa koje godinama opterećuju Proračun, ali i otežavaju dijalog sa socijalnim partnerima. Također, povećana su izdvajanja za različna područja, osobito braniteljsku populaciju, stipendiranje studenata, prijam vježbenika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata, a i sljedeće se godine nastavlja snažno podupiranje značajnih infrastrukturnih projekata u našim jedinicama lokalne samouprave. Ipak, najznačajnijim mi se čini spomenuti planirana sredstva za tekuće transfere koja su povećana više od 24% u odnosu na aktualni Proračun i  čine nešto manje od četvrtine  ukupno planiranih izdataka. Upravo na toj poziciji  planirana su sredstva za  programe i projekte, prije svega u području demografije kroz zaštitu obitelji s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu i  Zračnoj luci Mostar, te subvencije javnim poduzećima. Time se uz redovita ulaganja u obrazovanje, znanost, kulturu i šport otvara jedna nova – razvojna dimenzija Proračuna, koju ćemo iskreno vjerujem kroz godinu dodatno osnaživati ako nastavimo dosadašnju praksu odgovornog upravljanja javnim financijama“, istaknuo je premijer Herceg.

Pored Proračuna o kojem je detaljnije govorio i Adnan Faladžić, ministar financija u Vladi HNŽ, na jučerašnjoj sjednici usvojen je Financijski plan Službe za zapošljavanje HNŽ za 2018. godinu u iznosu 14,134,794,00 KM, kao i Odluka o izvršenju Financijskog plana Službe.

Skupštinski zastupnici usvojili su Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ za 2018. godinu u iznosu 4,150,000 KM koji je, u odnosu na ovu godinu, uvećan za 1,5 milijun KM, te Odluku o izvršenju Financijskog plana Fonda.

Skupština je usvojila i rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2017. godinu u iznosu 131.573.000 KM što je povećanje od 7,91% odnosno za skoro 10 milijuna KM. Također, usvojen je Financijski plan Zavoda, koji za sljedeću godinu iznosi 130.903.000 KM što predstavlja povećanje za 7,36% u odnosu na prošlu godinu./HMS/