Slovačka donirala medicinsku opremu domovima zdravlja u Mostaru

0
204

Veleposlanik Slovačke, Martin Kačo, u pratnji počasnog konzula Slovačke u BiH, Rajka Zelenike, posjetio je Mostar. Tom prilikom primio ih je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Na sastanku u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik je upoznao goste sa aktivnostima koje Grad Mostar trenutno provodi na prioritetnim poljima rada sa fokusom na komunalna pitanja, pitanja infrastrukture i revitalizacije mostarskog aerodroma. Razgovarano je o pitanjima turizma vezano za posljedice izazvane pandemijom COVID-19.

Veleposlanik je napomenuo da su slovački turisti tradicionalni posjetitelji Međugorja i Hercegovine koji su na ovo područje dolazili u broju od 10.000 gostiju godišnje. Pandemija je učinila svoje, te je taj broj smanjen, ali s jenjavanjem Pandemije, mogu se očekivati ponovno iste, pa i veće brojke. Privrženost Slovaka vjerskom turizmu se ogleda i u izboru počasnog konzula koji dolazi upravo iz Međugorja.

Od velike važnosti za nesmetan razvoj turizma je i funkcioniranje mostarskog aerodroma. Gradonačelnik je, stoga, gosta izvijestio o aktivnostima Grada i uprave aerodroma na njegovoj revitalizaciji i pregovorima koji se vode s određenim avio-kompanijama u cilju etabliranja stalnih avio-veza Mostara sa svijetom. Napomenuo je da su već u pripremi određeni charter letovi za koje u narednoj sezoni nema prepreka.

Svrha posjete slovačkog veleposlaniku Mostaru bila je i predaja donacije Slovačke domovima zdravlja Grada Mostara u medicinskoj opremi. Tijekom sastanka, veleposlanik Slovačke je gradonačelniku simbolično uručio ček u vrijednosti donirane opreme u iznosu 128 700 eura, na čemu mu je gradonačelnik zahvalio, te uručio monografiju Mostara.

Donacija Domu zdravlja Mostar

Slovačko veleposlanstvo u BiH doniralo je u četvrtak 30 000 antigenskih testova Domu zdravlja Mostar i Domu zdravlja Stari grad.

– Stiglo nam je 30 000 testova iz Republike Slovačke koja je prepoznala potrebu pomoći nam te će oba naša doma zdravlja ovo iskoristiti u pokušaju kontrole nad cijelom epidemiološkom situacijom – kazala je tom prilikom ravnateljica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda.

Ravnatelj doma zdravlja Stari Grad Edin Kapetanović također je izrazio zahvalnost veleposlaniku Republike Slovačke i njegovoj zemlji na ovoj vrijednoj gesti.

– Ulazimo u fazu epidemije gdje ćemo testiranja trebati dislocirati iz pojedinačnih punktova na više punktova u gradu i u te svrhe bit će nam potrebni drugačiji testovi, upravo ovi koji smo dobili u donaciji od Republike Slovačke – kazao je Kapetanović.

Testovi će se podijeliti shodno potrebama pacijenata oba doma zdravlja.

Slovački veleposlanik u Bosni i Hercegovini Martin Kačo kazao je kako je ovo samo jedan mali dio doprinosa njegove zemlje BiH u borbi protiv pandemije.

– Nadamo se da će pandemija stati kako bismo povećali broj naših turista za koje je mostarsko područje jako važno i posebno – istaknuo je slovački veleposlanik.

Podsjetio je kako je oko 10 tisuća hodočasnika iz njegove zemlje godišnje posjećivalo Međugorje te se nada da će se to nastaviti i ubuduće./HMS/