Smrt hercegovačkih fratara ne smije biti zaboravljena

0
305

Molitvom krunice u 17.30 i slavljenjem sv. mise zadušnice u 18.00 sati u ponedjeljak 5. veljače u ispunjenoj samostanskoj crkvi u Širokom Brijegu nastavljeni su “VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“.

Sv. misu zadušnicu predslavio je i na njoj propovijedao fra Domagoj Šimić, koji je trenutno na službi u Banjoj Luci, a ujedno je i područni duhovni asistent Frame i Franjevačkoga svjetovnoga reda u provinciji Bosne Srebrene. Suslavilo je 8 fratara iz širokobriješkoga samostana.

Ovo misno slavlje pjevanjem su animirali članovi zbora Sv. Nikole Tavelića iz Dobrkovića pod ravnanjem Marije Cigić. Čitanja su čitali ministranti.

Fra Domagoj je u propovijedi istaknuo da se smrt hercegovačkih fratara ne smije zaboraviti.

Braćo i sestre, smrt naših fratara ne smije ostati zaboravljena, ne smije postati tek neka tradicija u kojoj ćemo se sjećati nevino stradalih žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća, nego ona nama treba biti svjetionik, ona nama treba biti korektiv i putokaz na našem životnom putu, kako bismo bili svjesni da ne trebamo odustajati od svojih ideala, da ne trebamo ni pod cijenu vlastite smrti odreći se svojega poslanja, svojega identiteta, svoje vjere. Jer, nemojmo zaboraviti današnje Isusove riječi koje glase: “Tko ustraje do kraja spasit će se”, rekao je fra Domagoj Šimić.

Također su dodijeljene i nagrade VII. nagradnoga natječaja na temu pobijeni franjevci, za uzrast djeca. Prvu nagradu dobila je Nika Bubalo iz Širokoga Brijega za literarni uradak “Velikani našega vremena”, drugu nagradu dobio je zajednički literarni uradak “Istina je jedna” učenika VII. b razreda OŠ Biograci, a treću je dobila Viktorija Kožul iz Širokoga Brijega za uradak “Pobijeni franjevci”.

Podsjetimo, u povodu obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva vjernih članova puka Božjega u 10.00 sati pred križem na Trgu širokobrijeških žrtava vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva Grada Širokoga Brijega, Zapadno-hercegovačke županije, Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat pri HNS-u BiH zajedno s ministarstvom branitelja Zapadno-hercegovačke županije i Hrvatskog dokumentacijskog centra iz Mostara. Vicepostulator fra Miljenko Stojić predvodio je molitvu za pobijene, piše Josipa Vukoja za Pobijeni.info.

(www.jabuka.tv)