ŠOK U HDZ-u: Hasanbegović drugi na listi Brune Esih za Zagreb

0
279

Zlatko Hasanbegović, član predsjedništva HDZ-a, drugi je na listi nezavisne kandidatkinje Brune Esih na listi za Skupštinu Grada Zagreba.

ŠOK U HDZ-u: Hasanbegović drugi na listi Brune Esih za Zagreb

SVIBANJ

Zlatko Hasanbegović, član predsjedništva HDZ-a, drugi je na listi nezavisne kandidatkinje Brune Esih na listi za Skupštinu Grada Zagreba.

Nositeljica liste je Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović je na drugom mjestu, a Ana Lederer, bivša Hasanbegovića zamjenica u Ministarstvu kulture, je treća. Na četvrtom mjestu je zagrebački odvjetnik Tomisilav Jonjić, peti je novinar Krešimir Kartelo, šesti je Domagoj Bešker, Marko Radošje sedmi, a general Željko Glasnović je na posljednjem 51. mjestu.

Zamjenici Brune Esih za gradonačelnika su Marko Radoš i Ana Lederer.

Hasanbegović je član Predsjedništva HDZ-a koji je Saboru te stranke osvojio najviše glasova, slovi kao svojevrsni HDZ-ov disident, koji se već ranije izjasnio da na lokalnim izborima ne podržava HDZ-ovog kandidata Dragu Prgometa nego svoju prijateljicu i nezavisnu kandidatkinju Brunu Esih.

Hasanbegović je nedavno na Predsjedništvu HDZ-a dobio upozorenje Andreja Plenkovića da neće tolerirati bojkot HDZ-ovih kandidata na lokalnim izborima.

“Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupruDragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat. Oni koji budu radili eventualno protiv našega kandidata, za to će snositi posljedice. Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata” rekao je Plenković nakon objave kandidature Brune Esih.

Hasanbegović je uzvratio:

“Od svih postojećih kandidata po političkim stajalištima, mojim shvaćanjima najbliža je Esih. Žao mi je što nije kandidatkinja HDZ-a. Ona je dobar kandidat. HDZ ima drugog kandidata kojeg je predložio Plenković. Prgomet je jedini kandidat kojeg HDZ ima. Istaknut je u legalnoj proceduri. Konačni pravorijek dat će birači”, kazao je tada Hasanbegović.

Službenih reakcija iz HDZ još uvijek nema, a neslužbeno se od istaknutih članova može čuti da su razočarani, pa čak i šokirani, Zlatkovom odlukom. Hasanbegović nije obični član stranke.  Član je Predsjedništva HDZ-a i na zadnjem saboru stranke dobio je najviše glasova.

Kandidaturtu Brune Esih, unatoč prijetnjom sankcijama, podržali su neki poznati članovi stranke kao što su dr. Andrija Hebrang i Petar Šale.

“Prgomet je službeni kandidat HDZ-a, njega su podržala sva stranačka tijela i ja to kao član stranke poštujem. No, kao građanin opredjeljujem se za Brunu Esih jer ona zagovara utvrđivanje istine o komunističkim grobovima, kojih je u Hrvatskoj 960. To se poklapa s mojim dugogodišnjim stavovima i zato je podržavam”, rekao je Hebrang.

M.M. /foto:pxll