Splitsko-makarski nadbiskup Barišić od danas u mirovini

0
370

Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić od danas je u mirovini, a novi nadbiskup je dosadašnji koadjutor Dražen Kutleša.

Kako je priopćeno iz Nadbskupije, činom Papinog prihvaćanja odreknuća od službe, a zbog navršene kanonske dobi, mons Barišić je od danas umirovljeni nadbiskup, a dosadašnji koadjutor mons. Dražen Kutleša postao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te je preuzeo upravu Nadbiskupije.

U prigodnom govoru nadbiskup Barišić se prisjetio životnoga puta od rodnih Vidonja, preko školskih dana u Metkoviću, sjemenišnih dana u Dubrovniku i Splitu, studentskih u Rimu, svećeničke službe koju je obnašao kao odgojitelj i profesor bogoslova te kao župnik na Spinutu, do biskupske službe koju je obnašao gotovo 30 godina, od čega 22 godine kao mjesni ordinarij.

Umirovljeni nadbiskup je iznio i svoje planove za budućnost iz kojih proizlazi želja za molitvom, meditiranjem i hodočašćenjem u sveta mjesta.

S obzirom da je iskreni navijač Hajduka istaknuo je da bi volio “opet otići na Poljud i slaviti Hajdukove naslove, nada se već ovoga mjeseca”, a svoj je govor završio čestitkom nadbiskupu Kutleši i molitvom da ga Bog po zagovoru svetoga Dujma čuva i blagoslovom prati.

Novi splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša je rekao da dolazi kao “otac kojega je poslao Otac obitelji da upravlja njegovom obitelji”.

Zahvalio je nadbiskupu Barišiću za dugogodišnje upravljanje nadbiskupijom kao i za suradnju u biskupstvu na razini Crkve u Hrvata.

Splitsko-makarski nadbiskupi su nasljednici sv. Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Stoga je novi Dujmov nasljednik u pratnji umirovljenog nadbiskupa Barišića odao počast i pomolio se pred moćima sv. Dujma, a vjernici su predvođeni đakonom otpjevali Pohvale svetom Dujmu kojega su molili da štiti njihovu mjesnu Crkvu s njihovim nadbiskupom Draženom.
Nadbiskup Kutleša blagoslovio je puk i sve one koji su pratili prijenos putem Youtube kanala nadbiskupije.

Svečanost je završena himnom Zdravo Dujme mučeniče, uz orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića, stoji na kraju priopćenja  Splitsko-makarske nadbiskupije.