Sutra o problematici braniteljske populacije

0
198

Sutra o problematici braniteljske populacije

Predstavnici Parlamenta Federacije BiH i koordinacije braniteljskih udruga u FBiH sutra će održati radno konsultativni sastanak na kojem će razmatrati pitanja, koja se tiču problema braniteljskih populacija. Potvrdila je to Feni potpredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer.

Jedna od braniteljskih tema tiče se izmjena i dopuna Zakonu o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju pripadnika obrambenooslobodilačkog rata.

Po tom zakonu koordinacije zahtijevaju da se onima koji su otišli u prijevremenu povoljniju mirovinu vrati koeficijent za isplatu mirovina koji su imali pri odlasku u mirovinu.

Naime, u međuvremenu je taj koeficijent smanjen i sada je 1.0 Ostali umirovljenici imaju isplatni koeficijent 1.4 ili 1.8.

– Nakon utvrđivanja ovog koeficijenta od 1.0 nekima od njih mirovine su smanjene za pedeset posto pa čak i više. Ovi ljudi su oštećeni i treba ispraviti tu nepravdu – ranije je istaknuo resorni ministar Salko Bukvarević.

Radna grupa, sastavljena od predstavnika više ministarstava i vojnih umirovljenika predložila je da svi umirovljenici osim onih koji primaju zajamčene i minimalne mirovine imaju isti isplatni koeficijent.

Švancer je poručila da će prije ovog sastanka zasjedati Kolegij Zastupničkog doma, koji treba utvrditi termine održavanja narednih sjednica tog doma Parlamenta FBiH.