Svečano obilježena 23. godišnjica osnutka HR Herceg-Bosne

0
468

Svečano obilježavanje godišnjice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB)Stabilna država i članica EU bila bi BiH da je opstala HR Herceg Bosna upriličeno je u danas u Gorici kod Gruda, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.Svečano obilježavanje godišnjice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB) upriličeno je u danas u Gorici kod Gruda, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) svečano je položilo vijenac i zapalilo svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru. OBLJETNICA

Izaslanstvo je nazočilo i svečanom svetom misnom slavlju u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, a nakon mise položen je vijenac na grob prvog predsjednika HR HB Mate Bobana i OBLJETNICA na spomenik poginulim braniteljima. OBLJETNICA

U dvorištu crkve sv. Stjepana Prvomučenika organizirana je javna tribina u organizaciji HR HB i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, na kojoj se obratio i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. OBLJETNICA

Predsjednik Čović u svome izlaganju naglasio je značaj i važnost ove obljetnice i povijesnog trenutka te povijesne uloge onih koji su imali hrabrosti i mudrosti da utemelje Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, a poslije HR-HB da na taj način zaštite hrvatski puk diljem Bosne i Hercegovine.

“Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organiziranosti hrvatskog naroda u BiH, mi nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja, aposlutnu, ustavnu ali i svaku drugu, teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH. OBLJETNICA

Vrijeme u kojem živimo je vrijeme iskušenja, ako samo analiziramo popis stanovništva koji je nedavno objavljen, vidjet će te da, gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema.

Posljedice Domovinskog rata su takve, da mi danas moramo zbiti redove i stvoritimogućnosti da naši mladi ne odlaze. Moramo stvoriti uvijete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH.

Pozivam sve one koji su se umorili na ovome putu traženja jednakopravnosti, da ne klonu duhom, nego da zajedno pod vodstvom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, ustraju. Bilo koje podjele neće nas dovesti nigdje, trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranačja i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne”, zaključio je svoj govor Čović.

Na tribini su govorili i Vlado Šoljić predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i Željko Raguž ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, navodi se u priopćenju.