Tjedni Komentar. bpz.ba “svako vrijeme nosi svoje breme”

0
407
Kriza i rat su vrlo slični, u takvim situacijama se obznani i jasno razdijeli znanje od neznanja, potrebno od nepotrebnog, hrabrost od kukavičluka, sposobnost, talent i vještina od nesposobnosti i manipulacije “papirnim” vrijednostima.
Iznenada nebitni postadoše bitni, a važni nestadoše u sjenu izolacije.
Obznanilo se šta je najvažnije za opstanak čovjeka, bez kojih zanimanja se ne može živjeti, tko je najdragocjeniji za održanje života, a svi mogući Pravilnici o plaćama postadoše krivotvorine i laži.
Oholost je izgubila bitku a poniznost je pobijedila.
Nestade nevladinih “neovisnih” organizacija, a iza zavjese “virusa” događa se nevidljivi rat za svjetski poredak.
Moćnici ovozemaljski na jednoj a Božiji narod na drugoj strani. Nije slučajno što je “neprilika” agresiju obznanila u vrijeme Korizme. Proces je u tijeku….dolazi “novo vrijeme” i šanse i za dobro i za zlo su  otvorene.
Želim i molim za pobjedu dobra u ljudima. Uz dobra djela i dobre emocije potrebna je ustrajna i jaka molitva Bogu, za “novo nebo i novi zemlju”te pojedinačna osobna preobrazba.
A moćnici će tražiti rješenje za sebe, možemo nagađati što bi to moglo biti: neka blaža drugačija demokracija, možda  podjela na južnu i sjevernu Europu ili izlaska i zalaska sunca….vidjet ćemo.
Jedno je sigurno, politika je sa odjela obrane preusmjerena na civilnu zaštitu, kako će se snaći novi zapovjednici u novim uvjetima i kušnjama pokazat će  naredni izbori.
Ovo je do sada u povijesti najozbiljniji rat, kakav u svijetu nikad i nigdje, nitko nije pokušao sustavno voditi.
Nevidljivih neprijatelja je uvijek bilo, ali rezultat ovog specijalnog rata iza zavjese “korona” ovisit će od ozbiljnosti i odgovornosti svih dionika.
Ne zaboravite, nije bitno šta se kaže već tko kaže. Odgovornost je na zapovjednicima i načelnicima civilne zaštite. To su glavni operativci politike a ja im poručujem: čuvajte sebe da bi sačuvali i pomogli drugima.
MLADEN LJUBIC VAJTA