Tko je Neven Jurica koji traži Karamarkovu smjenu: Trošio je 1000 dolara državnog novca dnevno i bilo mu malo

0
322

DEVETORO članova stranke, koji za sebe kažu da osnivači HDZ-a, zatražilo je jučer daTomislav Karamarko odstupi sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvori postupak izbora novog vodstva HDZ-a.

Među veteranima HDZ-a koji traže Karamarkovu glavu je Neven Jurica, hrvatski poklisar u pet mandata, bivši veleposlanik u SAD-u u Washingtonu i pri stalnoj misiji UN-a u New Yorku.

Neven Jurica porijeklom je Dubrovčanin (rođen 1952.) profesor je književnosti s diplomom zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a k tomu ima i titulu magistra znanosti. U slobodno vrijeme je pjesnik i kockar. Znalci poezije kažu da je pjesnik skromnih dometa, zapravo  loš. a na pitanje kakav je kao kockar odgovaraju “bolji je k’o pjesnik”.

Početkom 1990. bio je među utemeljiteljima Hrvatske demokratske zajednice, kratko vrijeme bio je politički tajnik stranke, a na prvim izborima izabran je Sabor. No u prijelomnim trenucima stvaranje te stranke Jurica je imao neobičajen stav koji je do danas javnosti bio nepoznat.

Maxportal je u posjedu zapisnika s Osnivačke (tajne) skupštine HDZ-a od 17. lipnja 1989. na kojoj je Jurica iznosio stavove neuobičajene za člana HDZ-a.hdz 1.Jurica se zalagao da HDZ ne bude politička stranka nego društvena organizacija koja djeluje u sklopu tadašnjeg Socijalističkog saveza. Jurica je po usvajanju Programske deklaracije i osnivanju HDZ-a kazao da HDZ ne želi partnerstvo u vlasti, ni sudjelovanje u vlasti te najavio da osnutkom stranke prestaju sve njegove ambicije u HDZ-u.2016-06-19 17.47.18

 

Jurica je služio kao hrvatski veleposlanik u Australiji i Novom Zelandu od 1992. godine do prosinca 1995. godine, a kasnije je  bio veleposlanik u Bugarskoj (1996.-1997.) i Norveškoj (1998.-2000.).  Nakon kratkog boravka u Hrvatskoj u vrijeme SDP-ove vlasti, (izabran je u Sabor 2003.) Jurica je ponovno u diplomaciji.

Sanader ga je 2005. uputio za veleposlanika Hrvatske u SAD-e gdje je bio do 2008. kada je postao stalni predstavnik Hrvatsku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

USKOK-ova optužnica za pronevjeru 120.000 dolara podignuta je iduće 2009. godine, a u travnju 2010. godine je osuđen za vrlo ozbiljna kaznena djela. Dnevno je za troškove reprezentacije imao na raspolganju po 1.000 USA dolara. No, to mu je bilo mu je malo pa je, zloupotrebljavajući poziciju veleposlanika i službenu karticu, za kratko vrijeme potrošio novih 120.000 USA dolara.

Izvješća koja su iz SAD-a stizala financijski sektor Ministarstva vanjskih poslova svjedoče da je novac podizan s bankomata u kockarnicama ili njihovoj neposrednoj blizini.

Županijski sud u Zagrebu, osudio ga je je na 18 mjeseci zatvora. Nakon što je  presuda pravomoćno potvrđena Jurica je kaznu izdražao u zatvoru Valtura kraj Pule.

Osoba takve biografije danas se javno pokušava nametnuti kao moralna vertikala, a upitno je može li uopće biti član stranke jer je pravomoćno osuđen za ozbiljna kaznena djela.

M. Marković/ bpz.ba