Tko su glavni protagonisti osporavanja diplome Milijana Brkića (V. dio)

0
428

Analizirajući kadrovska rješenja u MUP-u, nameće se zaključak da je raspoređivanje Želimira Radmilovića na funkciju načelnika policijske akademije vrlo izgledan dovršetak kadrovske križaljke čije je pokretanje dio nekih starijih političkih ideja, točnije onih iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Takvu ocjenu imali smo ovih dana prigodu čuti od naših izvora u MUP-u s kojima smo radili na nastavku priče o događajima u MUP-u.

-Vratimo li se tri desetljeća unazad u vrijeme kada je Radmilović nakon što je završio srednju milicijsku školu i nakon što je počeo raditi na patroliranju po Glavnom željezničkom kolodvoru, upisao studij kriminalistike, u to vrijeme to nije bila mogućnost dana bilo kojem milicajcu – uvjeravaju nas sugovornici.

Podobnost jugoslavenskih kadrova i ideja

Da su se u Radmilovića koncem osamdesetih doista polagale velike nade pokazalo se kada ga je pri kraju studija zatekla 1990. godina i kada je bio predložen za zapošljavanje na mjestu asistenta na Visokoj policijskoj školi.

– Kao osnova mu je poslužio prosjek ocjena koje mu je davala stara garnitura. Uz velike napore to je uspio spriječiti prodekan Modly ali tek uz korištenje političkih veza jer je samo tako uspio oponirati snažnim utjecajima koji su gurali Radmilovića i već ga za vrijeme studija označili kao podoban kadar – doznajemo od izvora u MUP-u.

Promjenom vlasti nakon 2000. godine je mogao napredovati u sjedište MUP-a, u Odjel kriminalističke tehnike. Nakon smjene tadašnje SDP-ove garniture i zasluženog odlaska Ostojića sa mjesta ravnatelja policije, koji je inače bio prvi ravnatelj koji nikad nije radio u policiji, nakratko mu je bilo zaustavljeno napredovanje.

-Kada je bio na otkomandi u zagrebačkoj policiji, milicijske manire je iskazivao držanjem nogu na stolu, što je jedino po čemu ga se bivši kolege sjećaju jer u evidenciji očevida niti jednom nije upisano njegovo ime tijekom tog vremena. Nakon prijetnje stegovnim postupkom kojeg je započeo ravnatelj policije Benko, slijedila je kazna prebacivanjem na nižu plaću na policijsku akademiju, ali mu je time samo pružena nova mogućnost – doznajemo od naših sugovornika.

Međutim, ponovnim dolaskom SDP-a na vlast određeni su kadrovi iz jugoslavenskog sustava, pa tako i Radmilović, profitirali.

-Komparacijom sa stanjem od par desetaka godina unazad, na glavno mjesto policijske akademije je nakon druge SDP-ove vlade došla osoba koju su u obrazovanju policije odavno htjeli nametnuti kadrovi kojima samostalnost Hrvatske nije bila željena. Čekali su godinama i na kraju su to ostvarili drugačijim metodama – smatraju naši izvori u MUP-u te dodaju kako je to ona politika koja je najavila da će Milanović “obojati hrvatsku u crveno”.

Radmilovićev beogradski uzor i “srbosek”

Radmilovićev profesor tijekom studija bio je i profesor Vodinelić, jedan od onih koji su devedesetih napustili Hrvatsku, ali su njegovi udžbenici i danas, zahvaljujući Radmilovićevoj prepisivanju i favoriziranju svog uzora, dio policijskog obrazovanja.

-Zanimljivo je da Radmilović nije prepisao, niti kao temelj izobrazbe policijskih kadrova uzeo neku drugu inozemnu knjigu, nego se odlučio za udžbenik čiji je autor osoba s nedvojbeno antihrvatskim stavovima – u upozoravaju naši sugovornici.

I doista, Vodinelićeva profesionalnost i svjetonazor vidljivi su iz fantazije “slovenačko rukovodstvo i Tuđman licemerno stvaraju socijalno-psihološku klimu strahovanja pred tobožnjom okupacijom od strane boljševika, četnika i JNA” (stranica 870), ali tu ne prestaje već ide dalje “Ako usporedimo vanjski izgled zengi sa onim plaćenicima u stranim najamničkim vojskama u inostranstvu uočit ćemo da li zenge kopiraju. Maskirne uniforme, čizme američke proizvodnje, džep sa nožem i otrovom, a u dršci noža žica za davljenje. Ramboustaše nose crne naočare, crne trake oko glave, a neki i pank-frizure, te minđušu u uvu.” (stranica 882).

Svoje očigledno velika “znanstvena” umovanja, Radmilovićev uzor završava konstrukcijama o “mačeti tipa srbosek” i “lancima od motora” koje se danas očito koriste za pisanje optužnice.

“Iskazi boraca Srba u Hrvatskoj koji su pušteni iz zatvora putem razmene  zarobljenika, dokazuju da je mučenje u velikohrvatskoj tamnici na još primitivnijem nivou. Posle povlačenja novoustaških snaga nađeno je dosta noževa, oveća mačeta tipa srbosjek i lanac od motora, na čijem je drugom delu zavaren četvrtast komad željeza s oštrim ivicama, koji služi za ispitivanje četnika” (stranica 883, iz edicije Pravni život broj 8. godina 1991.)

I doista kada mladi hrvatski policajci moraju učiti iz knjiga prepisanih od ovakve velikosrpske propagande, i slijepcu je očit kontinuitet ideja starih jugoslavenskih kadrova u hrvatskoj policiji.

Laicima možda nije jasno u čemu je važnost funkcije načelnika policijske akademije, upozoravaju naši sugovornici u MUP-u zabrinuti za ovakvo stanje.

-Treba znati da se svaki novi policajac zapošljava nakon što prođe „kriterije“ policijske akademije. Na natječaju za sve načelnike policijskih uprava u Hrvatskoj je načelnik policijske akademije bio najvažniji u komisiji i najvišu je ocjenu imao „motivacijski razgovor“.Osiguran je utjecaj na rukovodeći dio kadra i nova zapošljavanja u policiji – pojašnjavaju naši izvori.

Ukazujući na Radmilovićeve propuste, iznova ukazuju i na problem upravljanja Zakladom policijske solidarnosti.

-Upravljanje Zakladom policijske solidarnosti je Radmilović iskoristio za sponzoriranje pojedinih sportskih manifestacija neovisno što to nije glavni zadatak zaklade. Neobična je veza što njegova partnerica s kojom je u izvanbračnoj zajednici kao sportašica sudjeluje na raznim natjecanjima, pa bi neko tijelo moglo provjeriti je li iskoristio policijski novac za zbližavanje sa partnericom i promoviranje privatnih interesa – navode naši izvori.

Kontinuitet Radmilovićevih svjetonazorskih načela vide i u odabira mjesta studija mlađeg naraštaja njegove obitelji.

-Radmilović mlađi, studira dramsku umjetnost u Rijeci, očito kod Rade Šerberdžije, gdje je prije određenog vremena stigao i Ozren Pupovac, sin Milorada Pupovca i Radmilovićeve omiljene novinarke Slavice Lukić – upozoravaju naši sugovornici.

 

Slijedi:Policijska akademija 6

 

H. Krmpotić

 

Vezani članci:

-Podobni i nepodobni – Vlaho Orepić naredio ponovo oduzimanje diplome Milijanu Brkiću

-Stručno vijeće VPŠ uvažilo Orepićevu zapovijed i ponovo oduzelo diplomu Milijanu Brkiću

-Tko su glavni protagonisti osporavanja diplome Milijana Brkića (I. dio)

-Tko su glavni protagonisti osporavanja diplome Milijana Brkića (II. dio)

-Tko su glavni protagonisti osporavanja diplome Milijana Brkića (III. dio)

-Tko su glavni protagonisti osporavanja diplome Milijana Brkića (IV. dio)

 bpz.ba