Tomac: Moramo stati u obranu od “pete kolone” koja je povezana sa snagama iz Srbije

0
221

Gostujući u Bujici, profesor Zdravko Tomac ocijenio je da Milorad Pupovac nema pravo sastavljati hrvatsku Vladu i da su aktivnosti koje Pupovac vodi posljednjih dana svojevrsna “nagazna mina” za Andreja Plenkovića i HDZ.

-Hrvatsko nacionalno i etičko sudište osudilo je Milorada Pupovca kao moralnog veleizdajnika. On je, zajedno s Milanovićem i Ostojićem, sijao kaos Vukovarom i ćirilicom je taj grad želio obilježiti kao “srpski”. Njegovo sudjelovanje u Vladi ozbiljno bi narušilo ugled novog vodstva HDZ-a i njihovi bi birači time bili iznevjereni – rezolutan je Zdravko Tomac.

>>Hasanbegović: Pupovac ne može kadrovirati buduću hrvatsku Vladu HDZ-a i Mosta

Smatra kako je Pupovac u funkciji Memoranduma 2, odnosno obnove agresivne politike Slobodana Miloševića.

-To što radi ovo velikosrpsko, četničko vodstvo, potpomognuto snagama iz Hrvatske – to je obnova agresivne politike Slobodana Miloševića. Kroz “Memorandum 2” obnavljaju politiku Velike Srbije. Najprije to ide verbalno. Primjer je i teza, opasna teza, prema kojoj je HDZ ustaška stranka, prema kojoj su svi domoljubi ustaše, kao i svi oni koji se bore za istinu o Drugom svjetskom ratu. Tu tezu širili su i šire velikosrbi i četnici, ali i pojedinci iz Hrvatske – a jedan od njih je Milorad Pupovac! – istaknuo je Tomac.

>>Mile Prpa: Laokont sa sinovima

Podsjetio je također kako je Pupovac 90-ih optužio kardinala Kuharića da nasilno prevodi na katoličanstvo tisuće Srba, što je i identično optužbama Sergeja Lavrova iz 2015.

-Dan uoči “Oluje” bio je Pupovac u Zemunu s Vučićem, Nikolićem, Dodikom i Vulinom koji su najveću hrvatsku pobjedu nazvali “zločinom”, a Knin i druge hrvatske gradove – “srpskima”! I što sad on hoće – u hrvatsku Vladu?! – pita se Tomac.

Vjeruje da će Andrej Plenković uspješno naći protulijek za Pupovca, te da neće upasti u zamku.

-Plenković je mudar čovjek. Mislim da on ima šanse, nakon Tuđmana, postati državnikom. Ali mora dobro analizirati rezultate izbora i na temelju toga slagati Vladu. Dva su glavna kriterija koja vrijede u svim demokratskim državama – broj glasova na izborima i prijašnji rezultati. Onaj tko je na izborima dobio puno glasova – taj mora ići gore, a tko nije – taj se mora maknuti. Dakle, bez obzira na pritiske, Plenković ne smije maknuti Zlatka Hasanbegovića, Miru Kovača ili Tomu Medveda jer su dobili puno glasova! – smatra Tomac.

>>Ili ministar Hasanbegović ili novi politički autogol HDZ-a

Dodao je kako na Pupovčeve napade na Hasanbegovića mora žestoko reagirati “jer Hasanbegović nije ni ustaša, ni nacionalist.

-On je domoljub koji govori istinu o nekim stvarima koje su se dogodile u prošlosti. On nije ni revizionist, jer se bori za istinu i ruši lažnu komunističu prošlost koja Hrvate prikazuje kao genocidan narod. Moramo, stati u obranu od “pete kolone” iznutra koja je povezana sa snagama iz Srbije, a kojoj je cilj sve domoljube koji se bore za istinu proglasiti ustašama – zaključio je Tomac.

 

R.H.