TUŽNA PRIČA Poginula je braneći čast

0
201

Poginula je braneći čast,

Zdravko Čolić (66) svoj hit pjesmu ‘Ona spava’ otpjevao u čast Milice Kostić koja je umrla 1974. nakon što je skočila s jedanaestog kata zgrade u Kruševcu.


Djevojka si je oduzela život jer je bježala od petorice nasilnika koji su je pokušali silovati, a priča  iz 1974. je ponovno dospjela u javnost jer je jedan od siledžija, pišu srpski mediji, ušao u politiku i član je Vučićeve stranke.

“Jedan od nasilnika je sada član SNS i odbornik u Skupštini grada Kruševca. Bio je protiv da se jednoj ulici u gradu da ime Milice Kostić,” objavio je stankovnik Kruševca upućen u cijeli slučaj.

“Ona spava, a zlikovac se šepuri po Kruševcu”, dodao je drugi autor.

Te 1974. godine Nixon je podnio ostavku, Solzhenitsyn je deportiran iz SSSR-a i oduzeto mu državljanstvo, baletan Mikhail Barishnikov pobjegao je na Zapad, ABBA je osvojila Euroviziju, Muhamed Ali pobijedio je Georgea Formana i vratio naslov, snimljeni su filmovi “Žaoka”, “Veliki Gatsby” i  “Kum II”.  I Milica Kostić počinila je samoubojstvo.

Milica je imala 18 godina i bila je učenica tamošnje srednje medicinske škole. Njezini prijatelji tvrdili su da je bila poštena i odgovorna djevojka, a za njom je nakon tragedije plakala cijela bivša država.

Jedan od petorice nasilnika ju je na prevaru odveo u stan. Kada joj je otkrio koje su njegove namjere i rekao joj da se skine, Milica ga je odbila i molila ga da ju pusti. Mladić je bio ustrajan i pokušao joj je skinuti odjeću pa je počela plakati.

U međuvremenu su došli i njegovi prijatelji te su je odlučili grupno silovati, a jedan od bande je odustao jer je rekla da je nevina. Milica je cijelo vrijeme plakala i molila da ju puste.

U jednom trenutku ostala je sama u sobi, a tada je odlučila skočiti s prozora kako bi sačuvala svoju čast. Preminula je u bolnici od posljedica pada, a Zdravko Čolić joj je iste godine posvetio pjesmu.