U 3 SEKUNDE PROVJERITE

0
258

Tvrtka SkinVision lansirala je besplatnu mobilnu aplikaciju koja može otkriti melanom i to, kako tvrde, s preciznošću od čak 83 posto.

Melanom je bolest koja ubija potiho, no ako se na vrijeme otkrije i liječi, ne mora biti i smrtonosna.

Melanomi se najčešće razvijaju na područjima tijela koja su bila izložena suncu kao što su leđa, noge, ruke i lice. No melanomi mogu također nastati i na područjima koja nisu puno izložena suncu kao što su tabani, dlanovi i korijen nokta. Ti skriveni melanomi češće se javljaju kod tamnoputih osoba.

Znakovi koji upućuju na melanom:

– pigmentirana (naročito crna ili tamno plava) mrlja ili madež koji se povećava
– promjene boje postojećeg madeža, naročito širenje crvene, bijele i plave pigementacije u okolno tkivo
– promjene u značajkama kože iznad pigmentiranog mjesta, kao što su promjene u čvrstoći ili obliku
– znakovi upale kože koja okružuje već postojeći madež

Tvrtka SkinVision lansirala je besplatnu mobilnu aplikaciju koja može otkriti melanom i to, kako tvrde, s preciznošću od čak 83 posto.

Kao što je poznato, madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. No, osim dobroćudnih madeža, na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline koje su vrlo slične običnom madežu, ali ih je ipak moguće uočiti.

Ako pak uočite neke promjene na koži ili pak primijetite novi madež ili onaj neobične boje ili oblika, u nedoumici vam može pomoći aplikacija:

Nakon što skinete besplatnu aplikaciju, mobitelom uslikate vama sumnjivi madež.

Aplikacija će u sekundi na temelju algoritma procijeniti stupanj rizika od malignog oboljenja i to na temelju podataka o obliku, rubovima i boji madeža.

Ako se pokaže kako je madež  vrlo rizičan, mobitel će vas upozoriti, a na vama je da potom čim prije potražite savjet liječnika.

  bpz.ba