U LJETNIKOVCU RADOBOLJA Održana donatorska večer za banku koštane srži BiH u Mostaru

0
226

U svečanom salonu Ljetnikovac Radobolja u Mostaru sinoć je održana Donatorska večer ‘Zajedno možemo sve: Za banku koštane srži BiH u Mostaru’. U partnerstvu sa Sveučilišnom bolnicom Mostar, ERONET-om i Mostarskim sajmom, NVO ‘Mala’ napravila je lijepu priču koja će dati pečat ovogodišnjem Sajmu i pokazati koliko je bitno da budemo jedinstveni u ostvarivanju ovog plemenitog cilja, piše Pogled.ba.

Uz bogat kulturni i glazbeni program u kojem su sudjelovali Maja Šuput, Mate Bulić, Marko Bošnjak i gosti iznenađenja, u revijalnom djelu programa organizirana je i tombola i aukcija.

Članovi Predsjedništva, predstavnici institucija i gospodarstvenici u javnom i privatnom sektoru su podržali ovu humanu akciju.

Bakir Nakaš, predsjednik Skupštine NVO ‘Mala’, kazao je kada čovjek dođe u ovakvu sredinu i ovakav ambijent i vidi nasmijana lica, tada se uvjeri da ljudi koji su ovdje došli, su došli drage volje, da na neki način pokažu potporu ovome projektu.

“Tada čovjek osjeti zadovoljstvo što ovaj proces nije od jučer već traje gotovo pet godina i u neku ruku ovo bi bila neka finalna ceremonija kojoj praktično oglašavamo mjesto u kojem će se razviti registar i banka koštane srži”, kazao je Bakir Nakaš.

U sklopu Mostarskog sajma, banka koštane srži ima svoj info prostor, gdje su uz projekt predstavljeni i svi prijatelji projekta.

Krajem travnja 2016. god. predviđena je donatorska večera u Svadbenom salonu FIS-Vitez pod pokroviteljstvom Općine Vitez, HDZ-a  Srednjobosanske županije i Pere Gudelja.

Don Željko Majić u izjavi za Pogled.ba kazao je kako smatra da je ovo iznimno vrijedan i potreban projekt i da se raduje inicijativi koja je pokrenuta.

“Razgovarao sam s inicijatorima, pričali smo o svim problemima s kojima su se do sada susretali, a večeras smo došli ovdje dati podršku i moralnu i svaku drugu. Ono što je dobro za čovjeka, Crkva dakako voli podržati i nadamo se da će i ovo večerašnje događanje i predstavljanje ove inicijative naići na širi odjek, da odgovorni pronađu sredstva kako bi ljudsko zdravlje bilo na prvom mjestu”, rekao je don Željko.

U cilju realizacije projekta, do sada je organizirano mnogo akcija, koncerata, donatorskih večeri.

Najznačajnije akcije su  :
– “Zmajevi grade Banku koštane srži” u suradnji sa Nogometnim savezom i reprezentacijom BiH
– “Načelnici i privrednici grade Banku koštane srži” u suradnji s načelnicima općina i privrednicima
– Srcem za Banku koštane srži, koja je pokazala jedinstvo Bosne i Hercegovine
– Generalni pokrovitelji ovih akcija su bili gđa. Asima Osim koja je Počasna Predsjednica NVO MALA i gosp. Ivica Osim koji je Ambasador projekta i  nesebično pomažu u ostvarivanju ovog plemenitog cilja.

NVO MALA je nositelj projekta Banka koštane srži u Bosni i Hercegovini i s ponosom možemo reći da smo do sada ostvarili zavidne rezultate. Ovo je trenutno najznačajniji projekat u Bosni i Hercegovini koji je podržan od institucija sustava, gospodarstvenika u javnom i privatnom sektoru, vjerskih velikodostojnika i svih građana Bosne i Hercegovine.

Ambasadori projekta su poznate i zaslužne osobe iz Bosne i Hercegovine i vjerski velikodostojnici, Monsinjor Vinko Puljić, Reisu-l-ulema Mustafa Kavazović, Vladika Grigorije i Jakov Finci.

-Potpisali smo Sporazume o suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravstva Hrvatske, KBC Zagreb, Zakladom Ana Rukavina.

Tipizacije uzoraka krvi trenutno se rade u KBC Zagreb i do sada je tipizirano oko 1000 uzoraka. Cijena jedne tipizacije je 400,00 eura, što znači da smo do sada postigli mnogo. Za sada je BH Registar s tipiziranim uzorcima u sklopu Hrvatskog registra, što je još jedan pokazatelj koliko nam KBC Zagreb i Hrvatska istinski pomažu.

Federalni ministar zdravstva dr. Mandić je dao suglasnost da Registar Banke koštane srži  bude u SKB Mostar, a stručni tim predvode ravnatelj dr. Kvesić i dr. Knežević.

Sa Bankom koštane srži u Bosni i Hercegovini, tipizacije i transplantacije će se raditi u našim centrima  po znatno nižim cijenama što će za naše građane biti spas i nada za novi život. Do sada smo nijemo gledali kako nam umire mladost, poručuju iz ove udruge.

Program je vodila Misijana Brkić Milinković, Lejla Zvizdić i boksački prvak Damir Beljo bpz.ba