U Širokom Brijegu otvorena izložba “66”

0
229
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U četvrtak, 18. svibnja, u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu otvorena je izložba pod nazivom »66« koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca.Računajući po broju nazočnih i odjecima u medijima izložba je pobudila veliko zanimanje.
Sve je organizirano u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.Organizacija ICOM (International council of museums), koja povezuje sve muzeje svijeta, ove godine je izabrala temu »Muzeji i sporne povijesti: govoriti neizrecivo o muzejima« (Museums and contested histories: saying the unspeakable in Museums). Franjevačka galerija se priključila ovom projektu te je za temu izabrala priču ojugokomunističkomubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca. Ovom izložbom pokušalo se osigurati stručnu platformu za komunikaciju o neizrecivom u cilju otkrivanja zbiljskog identiteta iz vlastitog nasljeđa.

Izložba je otvorena u1 8.00,a bit će zatvorena u nedjelju, 21. svibnja u 20.00.izloženi su ostatci crkvenog posuđa nakon što su jugokomunisti opustošili samostan i crkvu, predmeti koji su pronađeni uz ubijene fratre te likovne vizualizacije akademskih umjetnika na ovu temu. Izloženi su radovi 17 umjetnika: Odej Atić, Josip Mijić, Snižana Romanović, Ivona Skočilić, Tomislav Zovko, Matea Martinović,fra Vinko Mikulić, Vilim Parić,fra Bože Radoš, Željko Koren, Antun Boris Švaljek, Branimir Bartulović, Kristina Ćavar, Igor Dragićević, Ilija Kegelj, Jasmina Runje i fra Tihomir Bazina.

Izložbu su otvorili djelatnici Franjevačke galerije Josip Mijić i Kristina Ćavar.Mijićje u svom obraćanjunazočnimaistaknuo: »Jedino suočavanjem s prošlošću možemo prošlost prihvatiti onakvom kakva je, koliko god ona bolna i nepravedna bila, i uz Božju pomoć smoći snage da neopterećeno, kršćanski snažno i ispravno, živimo u sadašnjostitegradimo bolju budućnost za sve nas. Ova izložba je jasna poruka svima da sezlo ne isplatii da se na zlo ne smije odgovarati novim zlom.«

U organizaciji ove izložbe Galeriji je pripomogla i Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.U zahvalu za to i za sve što radinekisu jojod umjetnika, nakon zatvaranja izložbe, darovalisvoje radove.

 

J.V.