U SJENI PRIPREMA ZA PROSLAVU 20. OBLJETNICE OLUJE

0
522

Kruna ovogodišnje proslave u Kninu bit će podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu podno velikog hrvatskog stijega na Tvrđavi. Spomenik će biti biti visok tri metra, i stajat će gotovo milijun kuna.

U sjeni polemika o obilježavanju 20. obljetnice Oluje, Knin se užurbano priprema za taj veliki dan, koji je ujedno i Dan domovinske zahvalnosti. Kruna tamošnjih događanja bit će podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu podno velikog hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi. Spomenik će biti biti visok tri metra, i stajat će gotovo milijun kuna. Gradonačelnica i njezin tim žele spomenik prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu varijacije na temu ljubljenja hrvatske zastave.

Kiparska elita na čelu s kiparom Petrom Barišićem na prvom natječaju nije prihvatila sugestivan figurativni prikaz pa je povjerenstvo ocijenilo da nijedan od pristiglih 18 radova nije na kiparskoj razini i da ne valja. No, Grad je i drugi put u suradnji s HDLU-om, raspisao javni natječaj – ovaj put na lokaciji Tvrđave. Bitno je potrošiti novac na dvostruki natječaj ionako osiromašenih građana Knina. Kako to da nisu pitali generala Ivana Čermaka bi li on, kao ratni civilni zapovjednik grada, odriješio kesu i sam platio kip – imao bi od čega i zašto to napraviti!? Kako to da su se predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnica Josipa Rimac oglušili na ponudu kipara Ivana Kujundžića da daruje trometarski kip dr. Tuđmana čiji je jedan primjerak odliven i postavljen na Kamenmostu kod Imotskog?

Na naš upit, Kujundžić nam je odgovorio da za sada “ne želi izlaziti u javnost” – bit će vremena, kaže on. Krajnji je rok za postavljanje spomenika 31. srpnja. Organizaciju nimalo jednostavnog projekta vodi gradonačelnica Josipa Rimac i njena družina liberalno-lijeve orijentacije, na čelu s kiparom Petrom Barišićem. U igri je, kako rekosmo, veliki novac, a njim se lakše upravlja kad je na okupu manja i međusobno uvezana skupina.

Diverzija liberalnih ljevičara

“Povlačenje” Tuđmana iz grada na Tvrđavu doprinijet će “suživotu” jer u središtu grada može vrijeđati osjećaje Srba povratnika. To je najveća zamka u koju se HDZ dao navući. Zar zastava na kninskoj tvrđavi nije najviši simbol državnosti? Kako to da gradonačelnica nije razumjela poruku ovih liberalnih ljevičara pretplaćenih na pravorijek o umjetnosti? Kako će HDZ vladati u RH, kad mu na ovakvom primjeru ljevica vrši diverzije?

Ova su pitanja stvarni razlog razlozi zašto je propao prvi natječaj i sada se sve ponavlja po skraćenom postupku. Međutim, ni jedan od njih nije zadovoljavao “Veliku komisiju” koja neupitno tumači i ocjenjuje natječajem propisane kriterije, a koji se odnose na prepoznatljivost lika dr. Tuđmana, umjetničku vrijednost djela, sugestiju njegove povijesne važnosti. Tu je. dakako, racionalnost i ekonomičnost rješenja, kako je u ime Velike komisije priopćio ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić, član povjerenstva za ocjenu radova i predstavnik gradonačelnice u ovom slučaju, te povjesničar umjetnosti Ivo Glavaš – pokazalo se bez dovoljne vlastitosti i subjektiviteta, zasjenjeni kvartetom: kipari Petar Barišić, Petar Dolić i dr. Željka Ćorak, te HDZ-ov liberal Zorislav Lukić. Ovaj levo-liberalni kvartet nametnuo se snagom svog auktoriteta, izrugavši struku od 18 uvaženih kipara, među ostalima akademika Kuzmu Kovačića, Kujundžića, Jurića, Jurkića, Krunu Bošnjaka i druge, kao diletante nedostojne njihova razmatranja i to samo u nekoliko sati pregleda radova.

Izrugivanje zagrebačkog ALU-a

Ovo je izrugivanje i zagrebačke Akademije likovne umjetnosti (ALU). Zaista je velika hrabrost i drskost u nekoliko sati u mnoštvu radova odabrati najbolji ili njih tri, a još veća perverzija donijeti nečasnu prosudbu da nijedan od njih 18 nije pogodio lik dr. Tuđmana. Gora je od toga ocjena da nisu naišli na umjetničku vrijednost djela. Još je nešto uočila Velika komisija, što će im biti točka na “i” pri poništenju natječaja, a to je ocjena da nitko nije pogodio povijesnu važnost dr. Franje Tuđmana.

Ne bi da su pisali esej ili snimali film, a ne radili skicu za kip. Ako su pali hrvatski kipari na ispitu, njih 18, vrjedniji su poštovanja od ovog dobro organiziranog kvarteta i nesretne, u ovom poslu i neuke, gradonačelnice Rimac – koja je trebala stati na stranu hrvatskih kipara koji su s ljubavlju prema prvom hrvatskom predsjedniku išli na natječaj neopterećeni novcem i slavom dali svoj doprinos. Rimčeva je jednostavno trebala poništiti odluku Velike komisije, odrediti novu i domoljubniju komisiju i tako časno privesti prvi natječaj svrsi i kraju. Suprotno ovom, ona je stala uz Komisiju složivši se kako i ona nije zadovoljna likovnim rješenjima – hrabro od tako “stručne” osobe za umjetnost.

Ponovljenim natječajem uneseni su nesigurnost, zbrka i strah u hrvatske kipare kako neće moći ponovno izraditi novu skicu spomenika. Unatoč njihovom prosvjedu, Rimčeva je i dalje ostala uz ideju Velike komisije, koja će to riješiti.

Komisija će sugerirati promjenu materijala iz bronce u poliester. To se još ne pamti u kiparstvu. Onda će gradonačelnici predložiti novi lokaciju – “Bjež u goru Janko” – iako je prvotno bilo zamišljeno i od Grada odobreno da spomenik bude ispred Gradske uprave, u Ulici dr. Franje Tuđmana. Zbog kratkoće rokova i ponovljenog natječaja za svečanost 5. kolovoza moglo bi i biti gotovo tek privremeno rješenje, tako da će državni vrh odati počast dr. Tuđmanu izrađenom od plastike! Ravnatelj kninskog muzeja Zvonimir Jelić, koji se inače u to puno razumije, ne vidi ništa sporno u otkrivanju plastičnog Tuđmana na 20. obljetnicu “ljubljenja zastave i podizanja ruku u znak pobjede”.

Vuco pobijedio jer je s Barišićem na istom odjelu ALU-a?!

Samo, kao muzealac, neka nađe još jedan primjer takvog izrugivanja s kipom državnika – i to na povijesnom mjestu! Gradonačelnica Rimac ovog puta je odlučila ne davati izjave o Tuđmanovu spomeniku sve do zaključenja natječaja.

Na njega su ovaj put izravno pozvani akademski kipari Neven Bilić, Ivan Fijolić, Kažimir Hraste, Nikola Vrljić i Miro Vuco, uz honorar od 10 tisuća kuna. Pozvani su kako bi “udovoljili” kriterijima koje su, u suradnji s HDLU-om, odredili Grad Knin i Velika komisija. U uži izbor ušli su radovi kipara Bilića, Hraste, Kujundžića i Vuce. Na kraju (ili pak početku) pobijedio je rad kipara Mira Vuce, nekadašnjeg predstavnika jugoslavenske grupe Biafra. Vucinoj pobjedi svakako je doprinijela činjenica da su on i Petar Barišić kolege profesori na istom nastavničkom odjelu ALU-a. Kakve li slučajnosti?

Tako se to radi. HDZ i desnica naručuju Tuđmana, a ljevica odabire izvođače. Moćna neka sila nadzire akademsku, političku i gospodarsku elitu.

No, sada je sve riješeno, sve su sumnje pokrivene, nema više priče ni izrugivanja po medijima o tom kako će spomenik biti izrađen od poliestera i premazan patinom kao privremenim rješenjem. Sad je sve spremno za svečano otkrivanje spomenika, za mjesec dana skulptura će biti izrađena i izlivena u bronci. Jer umjetnik kojeg je odabrala Velika komisija je neupitan – i kako god kip izmodelira bit će to “remek djelo”.bpz.ba