Učenici iz BiH postali polaznici terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata u Vukovaru

0
492

Učenici iz BiH postali polaznici terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata u Vukovaru

Ministarstvo hrvatskih branitelja potpisalo je s nekoliko institucija iz Bosne i Hercegovine sporazum o organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola.

Potpisivanjem sporazuma učenici završnih razreda osnovnih škola u BiH koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku postaju polaznici terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata. Sporazum o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine potpisala su ministarstava nadležna za obrazovanje i znanost u BiH te Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i gradovi i općine u BiH u kojima se provodi škola po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na prigodnoj svečanosti održanoj 11. studenoga 2022. u Ministarstvu hrvatskih branitelja sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Ivan Mijić, izaslanik predsjednika HNS-a BIH, ministar hrvatskih branitelja u Vladi Zapadno-hercegovačke županije Mladen Begić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić, ravnatelj Memorijalno centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije zapadno-hercegovačke Ružica Mikulić, ministrica prosvjete, znanosti kulture i sporta Županije posavske Ana Andrić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije središnje Bosne Bojan Domić, voditelj Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća HNS-a BiH Ivo Čolak, gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i načelnik Općine Žepče Mato Zovko, kao i izaslanici gradonačelnika Čapljine i Stoca te općina Čitluk, Ravno i Neum.

Ministar Tomo Medved izrazio je zadovoljstvo što se broj djece koja u sklopu tog projekta posjećuju Vukovar s godinama povećava, te što se projekt širi i izvan Hrvatske, kako bi i djeca iz BiH koja pohađaju školu po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku o Domovinskom ratu učila u Vukovaru, “stožernoj točki hrvatske obrane”.

Uz stalnu skrb o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, naša je misija promicati istinu o Domovinskom ratu i vrijednosti koje su nas vodile do naše konačne pobjede. Zbog toga smo pokrenuli Javni poziv za najbolju priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u RH, te smo izdali i dvije zbirke Priča o Domovinskom ratu iz pera srednjoškolaca u kojima smo objavili njihove radove koji svjedoče da naši mladi znaju svoj povijest i cijene našu žrtvu, a to je zalog naše budućnosti, istaknuo je ministar Medved.

Ministar Medved uručio je supotpisnicima primjerke Sporazuma, a u njihovo ime obratila se ministrica Ružica Mikulić. Zahvalila je ministru i svima koji sudjeluju u realizaciji tog projekta, kao i svim supotpisnicima koji će ga provoditi.

Hvala vam što niste ni u ovom pogledu zaboravili na Hrvate u BiH i što ste našu djecu uz djecu iz Hrvatske uvrstili u ovaj izvrstan projekt, istaknula je u emotivnom obraćanju.

(www.jabuka.tv | Foto: Branitelji.hr)