Ulazimo li u tjedan raspleta političke krize?

0
246
Zagreb, 28.02.2014 - Svečano obilježavanje 25. obljetnice održavanja Tribine u Društvu hrvatskih književnika na kojoj je pokrenuta inicijativa za osnivanje HDZ-a. Na slici predsjednik HDZ-a Tomislav Kamarko govori tijekom skupa. foto FaH/ Damir SENČAR /ds

Nastavlja se utrka za prikupljanje 76 potpisa u Saboru. S jedne strane HDZ prikuplja potpise s ciljem rušenja Tihomira Oreškovića i preslagivanje unutar Sabora, s druge strane SDP prikuplja potpise za samoraspuštanje Sabora.

Za svoju inicijativu oporbeni SDP ima potporu HNS-a, IDS-a i Laburista. S druge strane, otvoren odmak od HDZ-ove inicijativu o preslagivanju vlasti pokazali su iz HSP-a AS, Hrasta, HDSSB-a, stranaka koje su do sad čvrsto podržavale vladajuću većinu. Više je izvora ovih dana potvrdilo da Milorad Pupovac i Radimir Čačić potporu HDZ-ovom prijedlogu uvjetuju potpredsjedničkim mjestima u Vladi.

>>Pero Ćorić: Vladu u kojoj bi bili Pupovac i Stanimirović nikad nećemo podržati

Iz MOST-a su ovih dana demantirali spekulacije prema kojima su HDZ-u dali rok do utorka da povuku Tomislava Karamarka iz Vlade jer da će u suprotnom potpisati SDP-ovu inicijativu. Kako se neslužbeno doznaje, iz Mosta daju punu potporu Tihomiru Oreškoviću i njegovom stavu da o uzročnicima političke krize otvoreno progovori na zatvorenoj sjednici Sabora i pred zastupnike stavi sigurnosno zanimljive informacije temeljem kojih će zastupnici doznati o čemu je razgovarao sa čelnicima SOA-e i predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

>>Orešković će svoja saznanja podjeliti sa zastupnicima na zatvorenoj sjednici Sabora?

U tako složenoj političkoj situaciji u ponedjeljak poslijepodne zasjeda Predsjedništvo HDZ-a koje bi iza zatvorenih vrata trebalo donijeti odluku o načinu izlaska iz jedne od najsloženijih političkih kriza u povijesti hrvatske neovisnosti. Istodobno, Radnička Fronta najavljuje za srijedu prosvjed kojim će tražiti odlazak Tomislava Karamarka.

>>Višnja Starešina: Čuvari fotelja i nedostatak hrabrosti

I ORAH Mirele Holy najavljuju da će poslijepodne održati mirni prosvjed pred zgradom Ministarstva gospodarstva. Njima se ne sviđaju odluke Vlade o potpisivanju ugovora o bušenju nafte na kopnu, Vladina potpora izgradnji plutajućeg LNG terminala te uredba o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske kao ni Zakon o koncesijama. U takvim negodovanjima ORAH-a mnogi vide pokušaje opstrukcije ulaska zapadnog kapitala u Hrvatsku.

 

J. Zdunić bpz.ba