UMORNI STE, POD STRESOM? Evo koliko bi sati tjedno trebali raditi stariji od 40 godina

0
320

Osobe starije od 40 godina bile bi najefikasnije na svojem radnom mjestu kada bi radile tri dana tjedno. Najnovija studija dokazala je da ljudi u srednjim godinama najbolje rade ako na poslu provedu 25 sati tjedno. Sve preko toga ‘preuzimaju’ umor i stres pa djelotvornost na radnom mjestu pada.

Istraživanje je, kako prenosi prenosi Independent., provedeno na 3000 muškaraca i 3500 žena u Australiji koji su rješavali kognitivne testove. Analizirale su se i njihove radne navike. Oni koji su radili 25 sati imali su najbolje rezultate, a oni koji su 55 sati tjedno boravili na poslu imali su rezultate gore od umirovljenika i nezaposlenih.

‘Mnoge zemlje razmišljaju o podizanju granice za odlazak u mirovinu što je, ako gledamo rezultate ove studije, kontraproduktivno. Stupanj intelektualne stimulacije ovisi o radnom vremenu. To je dvosjekli mač – rad s jedne strane potiče aktivnost mozga, no s druge uzrokuje umor i stres koji štete kognitivnim funkcijama. Znači da su osobe srednjih godina i one starije efikasnije ako rade pola radnog vremena. To je bolje i za njih i za posao’, kazao je autor studije Colin McKenzie bpz.ba