Upitan nastavak natjecanja seniora HNK Tomislav

0
415

Gostujući u programu Radija Tomislavgrad, predsjednik HNK Tomislav Ilija Bagarić Liladanas je istaknuo da su trojica igrača seniorske selekcije nedavno napustila ovaj klub (braća Mario i Jakov Šimić te Mario Pavić).

Dvojica nogometaša su prešla u nižerazredne hrvatske klubove: Mario Šimić je od ove godine u Segesti, Pavić u Kamenu, a Jakov je na radu u Njemačkoj. Mario Šimić i Mario Pavić su prihvatili poziv u navedenim  klubovima jer su im ponudili bolje financijske uvjete.

Budući da u juniorskoj selekciji ovoga kluba trenutno nema dovoljno igrača koji mogu prijeći u seniorsku ekipu, upitan je daljnji rad seniorske ekipe, posebno iz razloga što klub ne može posegnuti za igračima iz drugih općina jer bi to bio prevelik financijski teret za HNK Tomislav.

– Ako bi se u skoro vrijeme donio i provodio zakon o športu na razini županije, za što se već više godina zalažemo, vjerujemo da bi se stanje moglo popraviti, kaže Bagarić. Provedba toga zakona omogućila bi zapošljavanje pedesetak ljudi, jer samo u Tomislavgradu djeluje 17 klubova. Uz to bi trebalo donijeti i odgovarajuće podzakonske akte. Tom materijom bi se morali i postrožiti kriteriji tko može biti sportski kolektiv, te da u njemu bude zastupljen isključivo stručni kadar. Treba odgojiti i športaša i čovjeka. Danas to često nije slučaj.

Lila je istaknuo i nedovoljan broj sponzora. Oni trenutačno uglavnom dolaze iz lokalne zajednice i susjednih općina. Izuzetak je JP Elektroprivreda HZ HB koja je ranijih godina uglavnom izdvajala sredstva dok ostala javna poduzeća u Federaciji uopće ne sudjeluju u razvoju sporta  i omladinskoga pogona u tomislavgradskoj općini. Tu je prije svega mislio na HT Eronet. Kaže, samo članovi HNK Tomislav koriste 300 mobitela.

– Smatram da ta javna poduzeća, banke i osiguravajuće kuće moraju izdvajati određene iznose za svaku općinu, a unutar tih općina neka se sredstva raspodjeljuju kako one odluče. Za raspodjelu novca športskim kolektivima trebaju vrijediti ista pravila za sve i da ih dobiju sve općine, a ne samo one u kojima pojedinci bolje lobiraju ili imaju neke veze. Također, očekujem da se i Hercegbosanska županija uključi u jačanje športske infrastrukture, rekao je Ilija Bagarić.

Zora Stanić/tomislavcity (bpz.ba)