Ured predsjednice Hrvatske seli se u Dalmaciju

0
407

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, nakon povratka s kraćeg odmora koji je provela u SAD-u s obitelji, nije se dugo zadržavala u Zagrebu. Vratila se u ponedjeljak, a već danas otputovala u Izrael, gdje će u radnom posjetu biti od 21. do 24. srpnja. Među ostalim, u Muzeju holokausta Yad Vashem prisustvovat će ceremoniji u povodu darivanja filmske nagrade Oscar za film “Schindlerova lista” Branka Lustiga.

U Zagreb bi se trebala vratiti krajem tjedna, a prema planu, 4. kolovoza će sudjelovati na vojnom mimohodu kojim će se obilježiti 20. obljetnica Oluje. Dan poslije putuje u Knin na još jednu proslavu Oluje. No predsjednica se iz Knina ne vraća na Pantovčak, nego će svoj ured na desetak dana preseliti u Dalmaciju.

– Plan je da predsjednica odmor provede poluradno. Za početak će boraviti u Splitu, i to od 5. do 15. kolovoza. Želja joj je da za radnog boravka što više vremena provede u razgovorima s građanima, poduzetnicima, predstavnicima lokalne uprave i samouprave da bi se upoznala s njihovim planovima, gospodarskim projektima, ali i s teškoćama, rekli su na Pantovčaku. Dok bude u Dalmaciji, Grabar-Kitarović planira obići i neke od otoka, ali i dalmatinsko zaleđe, a kao pokroviteljica 300. Sinjske alke 9. kolovoza posjetit će Sinj. Dan prije, u subotu 8. kolovoza, kao pokroviteljica, bit će i na Maratonu lađa, amaterskom sportskom natjecanju u utrci starih plovila od Metkovića do Ploča, piše Jutarnji list.

Dok bude u Splitu, predsjednica će biti smještena u vojnoj bazi Lora. S njom bi trebalo biti i nekoliko najbližih suradnika, dok će savjetnici, koji će u to vrijeme također biti na odmoru, povremeno dolaziti na sastanke, ovisno o resorima kojima se bave.

U vojnoj bazi Lora predsjednica će najvjerojatnije boraviti u tzv. objektu 10 koji je preuređen za boravak VIP gostiju. To je omanji objekt u zapadnom dijelu vojarne, ispod rukometnog igrališta unutar kompleksa. Prostori nisu luksuzno uređeni i može se reći da je riječ o apartmanu srednje veličine – s dvije sobe, kuhinjom i radnom sobom za sastanke. Za veće sastanke, doznaje se, prostor je predsjednici omogućila Županija.

Na Pantovčaku posebno ističu da zbog boravka Kolinde Grabar-Kitarović neće biti dodatnih troškova. Naime, kako je riječ o vojnom objektu predsjednica će biti 24 sata pod vojnom zaštitom te neće biti potrebno posebno osiguranje. Za te poslove najvjerojatnije će biti angažirani pripadnici Počasno-zaštitne bojne. Osim toga, kažu njeni suradnici, ne namjerava povesti iz Zagreba ni posebnog kuhara ili drugo osoblje jer će sve na raspolaganju imati u Lori, a jest će hranu koja se priprema za sve.

Kako se Grabar-Kitarović, prema najavi iz Ureda, planira upoznati i s prednostima te nedostacima života na otocima, može se očekivati i da predsjednica posjeti neke od otoka. U tom slučaju će na raspolaganju imati i dvije motorne jahte u sastavu Hrvatske ratne mornarice – “Učka” i “Čista Velika”. U slučaju izvanredne potrebe može biti angažiran i transportni helikopter Mi 117 Sh.

Sličan radni boravak kao u Splitu predsjednica, navodno, planira organizirati i u Puli, ali na Pantovčaku kažu kako je to bila opcija, no da još nije ništa odlučeno, dok o boravku na Brijunima, ističu, nisu još razgovarali. U uredu Grabar- Kitarović ističu da ona u idućem razdoblju po modelu radnih boravaka namjerava obići cijelu Hrvatsku, no da će ti termini biti poznati kad ih uskladi s drugim obavezama i službenim putovanjima bpz.ba