Ustavni sud odbio tužbu Josipa Šimunića

0
125

Uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića, Ustavni sud Republike Hrvatske (bez Ingrid Antičević-Marinović) odbio je ustavnu tužbuJosipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen s 15.000 kuna jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island 19. studenoga 2013. s mikrofonom u ruci publiku poticao da na njegov uzvik“Za dom” uzvrati “Spremni”, javlja bpz.ba

Šimunić je u ustavnoj tužbi tvrdio da je bio diskriminiran jer su u usporedivim slučajevima u Kninu i Zagrebu drugi oslobođeni. Ali, riječ je o prvostupanjskim odlukama pa se ne zna jesu li osporavane i ne može se govoriti o stabilnoj sudskoj praksi, obrazložio je Ustavni sud.

>>Sud utvrdio: Pozdrav “Za dom spremni” je stari hrvatski pozdrav

– Ti slučajevi nisu usporedivi jer u Kninu je okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta – stoji u tumačenju Ustavnog suda.

Ustavni je sud osobito razmatrao je li osuda dovela do povrede slobode izražavanja jer zaštitu uživaju i informacije i ideje koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju, a ograničenja su moguća samo iznimno ako je to nužno u demokratskom društvu i razmjerno legitimnom cilju.

>>Hoće li zabrana isticanja petokrake izazvati revolt određenih skupina?

Ustavni je sud zaključio da je ograničavanje Šimunićeve slobode izražavanjautemeljeno na zakonu, a zaštita dostojanstva drugih i temeljnih vrednota demokratskog društva od iskazivanja i poticanja mržnje na sportskim natjecanjima legitiman cilj.

 

M.M.