Uzdol: 29. godina od stravičnog zločina nad Hrvatima

0
307

Polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem hrvatskim žrtvama, u memorijalnom centru u  Uzdolu te misom zadušnicom koju je ispred župne crkve u Uzdolu predvodio don Marko Šutalo, danas 14. rujna kojeg Katolička crkva slavi kao blagdan Uzvišenja svetog Križa, obilježena je 29. obljetnica stravičnog zločina kojeg su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima župe Uzdol u općini Prozor/Rama.

Prije početka sv. mise žrtvama Uzdola poklonili su se članovi obitelji, predstavnici braniteljskih udruga te brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodog sabora BiH koje je predvodila Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te nositelji listi i kandidati za sve razine vlasti u BiH.

Na početku mise služene u dvorištu župne crkve na Uzdolu riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti izrekao je uzdolski župnik don Ivan Ivančević.

Pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH u rano jutro 14. rujna 1993 godine upali su u selo Uzdol te na krajnje okrutan način pobili 41-og Hrvata, 29 civila od kojih je najmlađa imalo deset, a najstarija 87 godina, kao i 12 pripadnika HVO-a. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Za ovaj zločin samo je osuđen tadašnji zapovijednik ”Prozorskog bataljona”  Enver Buza na kaznu zatvora od osam godina.

Kada su u pitanju žrtve hrvatske nacionalnosti, najbolje govori činjenica da je prije pet godina Tužiteljstvo BiH donijelo odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika  Armije BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ovog zločina.