Vatreni među svjetskom nogometnom elitom očekuju protivnike u kvalifikacijama za SP 2018.

0
486

U trenucima dok se u Hrvatskoj vodi niz zakulisnih političko-medijskih igara uperenih protiv vodstva HNS-a i hrvatske nogometne reprezentacije, najbolji hrvatski nogometaši svrstani su u prvu jakosnu skupinu svjetskih nogometnih sila i danas će na ždrijebu u St. Petersburgu doznati s kojim će se reprezentacijama boriti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018.
U ždrijebu će sudjelovati 141 od 206 članica FIFA-e, a među njima neće biti azijskih država koje su već započele kvalifikacije.

Od 54 članice UEFA-e u kvalifikacijama će sudjelovati 52 reprezentacije. Izostat će domaćin SP-a Rusija i Gibraltar kojega FIFA još uvijek ne priznaje kao samostalnu članicu, a Arbitražni sportski sud nije na vrijeme donio odluku u žalbenom postupku.

Zahvaljujući svojoj poziciji na Fifinoj ljestvici za srpanj na kojoj je Hrvatska 14. reprezentacija svijeta, momčadNike Kovačasmještena je u prvu skupinu nositelja, što donosi izbjegavanje mogućnosti svrstavanja u istu kvalifikacijsku grupu s aktualnim svjetskim prvacima Nijemcima, Belgijcima, Nizozemcima, Portugalcima, Rumunjima, Englezima, Velšanima te Španjolcima, koji su također u prvoj skupini nositelja.

Sustav kvalifikacija ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodne cikluse. Bit će oformljeno devet kvalifikacijskih skupina, od kojih će sedam biti sastavljeno od šest reprezentacija, a dvije od pet. Izravno će se na završnicu SP-a plasirati pobjednici skupina, dok će osam najboljih od devet drugopasiranih ići u dodatne kvalifikacije.

Ždrijeb će biti održan u Konstantinovoj palači u St. Petersburgu, a svečanost će započeti u 17 sati po hrvatskom vremenu.

Ždrijebom će ravnati glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke, a kao posebni gosti koji će asistirati pri izvlačenju kuglica najavljeni suRonaldo,Diego Forlan,Fabio Cannavaro,Samuel Eto’o,Oliver Bierhoff,Aleksander Keržakov,Rinat Dasajev,Madjer,Predrag Rajkovićte bivÅ¡i kapetan ruske reprezentacijeAleksej Smertinkoji će zamijenti BrazilcaHulka.

M.B. bpz.ba