Većina francuskih katolika glasovala za Macrona

0
301

Prema istraživanju agencije Ifop, koja je putem on-line ankete ispitala 4330 Francuza starijih od 18 godina, većina francuskih katolika u drugom krugu izbora glasala je za kandidata pokreta En marche Emmanuela Macrona.

Kako piše katolički dnevnik La Croix, u drugom krugu izbora glasovanju je pristupilo ukupno 78% od ukupnog broja katolika od kojih je 62% glasalo za Macrona, a 38% za Marine Le Pen. Najveći postotak glasova praktičnih vjernika, odnosno onih koji su se izjasnili da svake nedjelje idu na misu, dobio je Macron (71%), dok je Marine Le Pen najveći postotak glasova dobila od katolika koji vjeru prakticiraju samo prigodno (46%).

Ispitivanje je obuhvatilo i protestantske kršćane i muslimane, kao i one koji ne vjeruju. Najveću podršku Macron je dobio od muslimana, čak 92%, dok je za Le Pen glasovalo njih 8%. Među protestantima njih 67% svoj glas je dalo Macronu, a 33% odlučilo se za kandidatkinju krajnje desnice. Što se tiče onih koji se izjašnjavaju kao ateisti, oni su također u velikoj većini podržali Macrona (70%).

Ispitivanje je pokazalo da je postotak izlaznosti katolika na izbore, osobito onih koji vjeru redovito prakticiraju, oko 3,5% veći od francuskog prosjeka te od postotka izlaznosti glasača ostalih vjeroispovijesti.