“Visoka planina hrvatskom vojniku”

0
380

Na današnji dan, 8. travnja 1992. godine osnovan je HVO – vojska Hrvata Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata. Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Hrvata organizira Hrvatsko vijeće obrane (HVO) koji je službeno osnovan 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni i kao najviše izvršno i upravno tijelo Herceg-Bosne.

Već dan-dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke sa nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke, a od 13-23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema Hercegovini i Neretvi. 23. lipnja 1992. HVO osvaja prvu agresorsku vojarnu u Čapljini.

6337 hrvatskih mladića poginulo je kao pripadnici HVO, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine koji su bili žrtve strašnog rata od 1992-1995.

HVO je imao ključnu ulogu u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995.
Svim pripadnicima HVO-a čestitamo njihov dan uz pjesmu “Visoka planina hrvatskom vojniku” Mije Tokića.

Tvoj brat je u nevolji
i ti želiš pružiti mu ruku

Tvoj brat je s druge strane planine

Visoka je planina
golet pri vrhu brisan prostor
vreba te metak
svakog te časa može pogoditi
svakog bi časa mogao poginuti
Pa neka je visoka planina
brisan prostor
pa neka te vreba metak
pa neka bi te mogao svakog časa pogoditi
pa ne neka bi svakog časa mogao poginuti
tvoje srce neprestano tuče
ti ćeš uzjašiti svog đogata hrabrosti
pripasati svijetlo oružje
kao u pjesmi bpz.ba