Vlade HNŽ-a, ZHŽ-a i PŽ-a za pravičniju raspodjelu javnih prihoda

0
617

Predsjednici vlada Hercegovačko-neretvanske (HNŽ), Posavske i Zapadnohercegovačke županije Nevenko Herceg, Marijan Klaić i Zdenko Ćosić razgovarali su u utorak u Mostaru o aktualnim temama iz mjerodavnosti županija.

Istaknuta je žurna potreba za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji favorizira samo određene županije.

Zajedničko je stajalište kako je od 2006. godine, od kada je Zakon u primjeni, većina županija uskraćena za značajna sredstva te je izražena spremnost nastavka snažnog zalaganja za pravičniju raspodjelu i ukidanje posebnog statusa nekih županija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a.

Također, tema razgovora bila je provedba i donošenje zakonskih rješenja na razinama županija, među kojima Zakona o državnoj službi, Zakona o radu i Zakona o plaćama te opći i granski kolektivni ugovori.

Sudionici razgovora suglasni su kako je potrebno dosljedno provesti dogovorena načela zakonskih rješenja na višim i nižim razinama vlasti.

Herceg, Klaić i Ćosić dotaknuli su se i problema obrazovanja, posebice udžbeničke politike.

Istaknuli su nužnost donošenja novih zakonskih rješenja kako bi se zaustavila praksa izdavanja skupih udžbenika koji imaju kratak rok uporabe.

Sudionici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti suradnju i kada su u pitanju mogućnosti korištenja fondova prekogranične suradnje.

U tom kontekstu, izrazili su spremnost zajedničkog apliciranja za različite programe Europske unije, ističući nedavno otvoren program INTERREG Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora, Adrion i druge.

Na kraju sastanka, sudionici su se osvrnuli na skoro održavanje tradicionalne Posavske večeri u Mostaru, ističući kako je cilj takve večeri upravo bolja suradnja županija, koju je potrebno unaprjeđivati i nastavkom kontinuiranih sastanaka poput današnjeg, stoji u priopćenju.

TAGOVI
  bpz.ba