VUKOJA ZA HMS: Žele li stabilnu i funkcionalnu BiH SAD i EU trebali bi snažno podržati hrvatske zahtjeve

0
18

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić uputio je u četvrtak pismo šefovima američke i europske diplomacije Antonyju Blinkenu i Josepu Borrelu, američkim diplomatama Escobaru i Palmeru, visokiom predstavniku u BiH Cristianu Schmidtu i drugim međunarodnim dužnosnicima u kojem ih upoznaje sa svojim viđenjem uzroka jedne od najdubljih kriza u BiH nakon Daytona i predlaže rješenja za njezino prevladavanje. Ljubić u pismo upozorava kako je na sceni sukob unitarističkih i separatističkih snaga koji može izazvati “sirizaciju Bosne i Hercegovine”, naglašavajući kako je rješenje za očuvanje BiH “srednji put” koji zagovaraju Hrvati- federalistički koncept i konsocijacijska demokracija.

-Dugoročna održivost, stabilnost i funkcionalnost BiH može se graditi samo na temeljnim načelima Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, a to su načela i modeli federalizma i konsocijacijske/konsenzualne demokracije koja podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu jednakopravnost (balans moći) te što viši stupanj zaštite ljudskih i građanskih prava svih državljana BiH. Strateška vanjskopolitička odrednica, pri tom, trebaju biti euroatlanske integracije, odnosno članstvo BiH u EU i NATO-u, istaknuo je u pismu predsjednika GV HNS BiH dr. Bože Ljubić

Zašto je važno da u ovoj krizi da šefova američke i europske diplomacije dođe i stav treće strane, bh Hrvata, koja se do sada nije jasno čuo, Hrvatski Medijski Servis upitao je sociologa Ivana Vukoju člana stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

-Dva politička narativa, dvije političke agende trenutno dominiraju političkom scenom u BiH: bošnjački unitarizam i srpski separatizam. Oba narativa su pogubna za BiH jer krše Ustav BiH i DMS, obje agende su antidaytonske i antiustavne. Rješenje za BiH je u „srednjem putu“ koji zagovara „hrvatska strana“. BiH može opstati te biti stabilna i funkcionalna država jedino ako se u njoj budu poštovala i provodila načela federalizma i konsocijacijske demokracije. Na tim načelima napravljen je Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kaže Vukoja za HMS.

„Hrvatska strana“, naglašava, sve svoje političke zahtjeve temelji upravo na tim načelima. Stoga bi i američka i europska strana, ukoliko žele stabilnu i funkcionalnu BiH, trebale snažno podržati hrvatske političke zahtjeve i ojačati političku poziciju Hrvata u BiH.

Upitan nudi li Ljubićevo pismo realan uvid u uzroke sadašnje krize i optimalan i ostvariv put za izlazak iz ove krize, Vukoja kaže kako je najveća vrijednost Ljubićeva pisma to što više govori o načelima nego o konkretnim modelima.

-Za svaki model, za svaki prijedlog rješavanja ove krize trebalo bi najprije utvrditi slaže li se on s temeljnim načelom Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba. Sva rješenja i sve modele koji se ne slažu s tim načelom treba odbaciti kao antidaytonske i antiustavne. Na pregovaračkom stolu trebaju biti samo prijedlozi koji zagovaraju i provode temeljno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, a onda se između tih legitimnih prijedloga može i treba tražiti kompromisno rješenje. To je jedini ispravan put izlaska iz ove krize, smatra Vukoja./HMS/