Zadrani slave godišnjicu obrane grada

0
612

Zadrani obilježavaju 28. godišnjicu obrane grada od velikosrpskih paravojnih snaga i JNA. Središnja svečanost bit će u gradskoj četvrti Dračevac, u kojoj su hrvatski branitelji ’91. zaustavili i razbili okupatorske snage te ih natjerali na povlačenje.

Premijer RH i članovi Vlade bit će na proslavi u Zadru. Prvo će biti na sv. misi ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, a potom i na svečanoj akademiji kod Spomen obilježja. Nakon toga slijedi pozdravni prelet letačkih posada 93. zrakoplovne baze HRZ-a braniteljima Grada Zadra u povodu Dana obrane Grada i Dana neovisnosti RH.

S nekadašnje prve crte obrane grada javio se Edi Škovrlj. Kazao je da tenk JNA, kojeg su branitelji uspjeli pogoditi u zadnji trenutak,  svjedoči o tome u kakvoj je opasnosti bio grad. Time je naime spriječen dublji proboj u sam grad.dnevnik.ba

Ratko Mladić tada je Zadar napao s više od 5.000 vojnika i 60 tenkova. No, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, Zadar je bio preveliki zalogaj, javio je Škovrlj.

Dodao je da je Zadar prvi veliki Mladićev poraz, nakon čega je naredio 100 dana svakodnevnog granatiranja i života bez struje i vode.

– Imali smo volju i želju i vjeru, jest da nas je bilo malo. S obzirom na municiju, jako smo malo i municije imali, nažalost – 4 okvira i 3 bombe, rekao je Petar Paleka, branitelj iz Zadra.

– Najstrašnije je bilo da je u tome danu, na današnji dan, znači 5.10. je poginulo naših 5 prijatelja iz 3. Imotske bojne, rekao je Dubravko Šumanović, branitelj iz Imotskog.

– Sjećamo se naravno svih branitelja, svih poginulih u toj neravnopravnoj borni u kojoj je hrvatski duh pokazao da je nepobjediv kad Hrvati nastupaju jedinstveno, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, javlja HRT.

Dnevnik.ba