GENERAL ZLATAN MIJO JELIĆ: : Nisam pobjegao, na djelu je hajka protiv mene i HVO-a

0
454

Nakon jučer objavljenenog priopćenjai Tužiteljstva BiH da je umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane Zlatan Mijo Jelić optužen za ratne zločine i da se trenutačno nalazi u bijegu u Hrvatskoj, priopćenjem je reagirao Jelić. On se u vrijeme podizanja optužnice nalazio u Širokom Brijegu na Božićnim blagdanima, a sada je u Hrvatskoj, no ne nalazi se u nikakvom bijegu, kažu njegovi prijatelji.

Tužiteljstvo BiH navodi da je Jelić (45) optužen za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara. Tereti ga se da je kao zapovjednik 1. djelatne bojne vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne vojne policije od svibnja 1993. do ožujka 1994. postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvecija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba. Dodaju da će BiH tražiti ili njegovo izručenje, ili prepuštanje suđenja Hrvatskoj.

U svom priopćenju za javnost objavljenom na internetskoj stranici NK “Široki Brijeg”, Jelić reagira na izjave Tužiteljstva BiH, te prvo pojašnjava da on nije umirovljeni general HVO-a, nego HV-a, da ima RH državljanstvo kao i prebivalište.

– Nikada nisam bio u bijegu, jer nemam od čega i koga bježati, a božićne blagdane ove godine sam proveo u Širokom Brijegu, gdje me je i zateklo podizanje optužnice, kaže dalje u priopćenju.

Potom objašnjava da je sukladno Sporazumu između BiH i RH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima te Europskoj konvenciji o međusobnom pružanju pravne pomoći u kaznenim stvarima, dobio poziv da se odazove u Županijski sud u Zagrebu dana 20. 02. 2015. godine radi davanja izjave, što jeuredno obavio.

-Nakon saslušanja osobno sam i preko svog odvjetnika obećao i izjavio da ću se svakom pozivu odazvati, s čime je upoznato i Tužiteljstvo BiH. Ja sam već preko moga odvjetnika u RH tražio da se svi materijalni dokazi iz BiH ustupe Državnom odvjetništvu RH te da se postupak provede u RH po odredbama Sporazuma između Tužiteljstva BiH i Državnog odvjetništva RH iz lipnja mjeseca 2013. godine”, navodi Jelić.

General Zlatan Mijo Jelić dodaje da ako optužnica protiv njega bude potvrđena i postane pravomoćna suglasiti će se da sukladno odredbama navedenog Sporazuma taj predmet preuzme pravosuđe RH, i “uvjeren sam da ću po svim točkama dokazati neosnovanost optužnice i kaznenih djela koja mi se njome stavljaju na teret”. Na kraju priopćenja izražava uvjerenje da “nije slučajno za vrijeme blagdana podignuta optužnica, i na djelu neviđena medijska hajka protiv mene i pripadnika HVO-a”.

HVIDR-a: Ne prihvaćamo kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata, jer se time optužuje jedan cjelokupni narod

Povodom neprihvatljivih optužbi, za takozvani ratni zločin, protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića, HVIDR-a Grad Mostar u potpunosti odbacuje takve optužbe. Ne prihvaćamo kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata, jer se time optužuje jedan cjelokupni narod, naveli su u priopćenju, prenosi Vecernji.ba.

– Moramo naglasiti da su Hrvati BiH i Grad Mostara glasovali za jedinstvenu BiH, a da nisu stali u obranu svojih domova, danas ih ne bi bilo na području Mostara i BiH. Sjetimo se samo brutalnosti u „operaciji Neretva 93“ u kojoj  su oni koji danas optužuju pripadnike HVO-a počinili nezamislive zločine, a njihove žrtve ni danas nisu pronađene. Još jednom, odbacujemo ove optužbe i u potpunosti stojimo iza naših generala, stoji u priopćenju HVIDR-e Grada Mostara. bpz.ba