ZOVKO: Očekujem da će BiH opravdati očekivanja EU i provesti reformu Izbornog zakona

0
287

Zastupnici u Europskom parlamentu sudjelovat će sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. U jednoj od ključnih rasprava će se raspravljati o ruskoj agresiji na Ukrajinu koja je započela prije gotovo godinu dana. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko ohrabrila je nastavak potpore EU-a Ukrajini u njezinoj borbi za slobodu i teritorijalni suverenitet, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz ureda zastupnice Zovko priopćeno je da je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy jučer održao povijesno obraćanje Europskom parlamentu u Bruxellesu uoči prisustvovanja Europskom vijeću. Na spomenutoj raspravi će zastupnici također razmijeniti mišljenja s predsjednikom Latvije Egīlsom Levitsom o ratu Rusije protiv Ukrajine i potencijalnoj budućoj europskoj potpori.

Zastupnici će, kako se dodaje u priopćenju, u utorak s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Olivérom Várhelyijem raspravljati o mogućnostima za snažniju politiku proširenja EU-a na zapadni Balkan.

Uoči rasprave, Zovko poziva na veću europsku potporu i prisutnost u okruženju kako bi se suprotstavili protueuropskim utjecajima trećih zemalja. “Nakon što smo Bosni i Hercegovini dodijelili status kandidata, stvorili smo zamah za napredak.

-Zajedno s EU-om, zemlje zapadnog Balkana trebale bi ubrzati proces reformi i uspostaviti jaču europsku usklađenost. Europska unija mora razviti veću vidljivost na terenu i ulagati u konkretne projekte koji odražavaju prednosti europske suradnje. U ovim teškim vremenima ne smije se ostavljati prazni prostor koji treći akteri mogu iskoristiti”, upozorila je Zovko i kao izvjestiteljica za predstojeće parlamentarno izvješće o preventivnoj diplomaciji istaknula da se snažnijom europskom diplomatskom prisutnošću mogu spriječiti buduće eskalacije, navodi se u priopćenju za javnost.

Pored toga, Zovko je pozvala novu vlast u Bosni i Hercegovini da radi na osiguranju legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u svojim institucijama, uključujući i u Predsjedništvu BiH.

“Pozdravljam najbrže formiranje Vijeća ministara u povijesti Bosne i Hercegovine te od novog saziva očekujem da će nakon stjecanja statusa kandidata opravdati očekivanja država članica Europske unije i pronaći zajednički jezik za provedbu nužnih reformi za svoju europsku budućnost, osobito reformu izbornog zakona uz poštivanje presuda Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova” – navela je Zovko.

Iz ureda zastupnice Zovko naglasili su i da će ostale plenarne rasprave sljedeći tjedan će biti usredotočene na razorni potres u Turskoj i Siriji, stanje u Tunisu, napetosti između Ruande i DR Konga te zdravstveno stanje bivšeg gruzijskog predsjednika Mikheila Saakashvilija. Z

-Zastupnici će također glasovati o novim standardima emisije CO2 za automobile, novoj strategiji EU-a za kritične sirovine te energetskim mjerama koje će biti uključene u nacionalne planove oporavka, priopćeno je iz ured Željane Zovko, zastupnice u Europskom parlamentu./HMS/