ZOVKO: Osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda bilo bi odskočna daska BiH prema euroatlanskim integracijama

0
10
EP Plenary session - The future of EU-US relations

Europski parlament će tijekom svoje plenarne sjednice u Strasbourgu održati raspravu o stanju u BiH, a potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Željana Zovko upozorila je kako vrijeme da politički lideri postignu dogovor o potrebnim izbornim reformama istječe.

– Sve veće trenje između tri zajednice u Bosni i Hercegovini, nažalost, odvlači pažnju od najhitnijeg zadatka koji čeka djelovanje političara, a to je dogovor o reformi Izbornog zakona kako bi se omogućili uključivi izbori za sve konstitutivne narode i sve građane – naglasila je Zovko.

Podsjetila je na rezolucije Europskog parlamenta u kojima se ističe da vjerodostojni izbori zahtijevaju da Izborni zakon bude u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova.

– Konačno rješenje se ne može nametnuti, ono mora biti pronađeno unutar Bosne i Hercegovine i uz poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – istaknula je potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom.

Dodala je kako bi osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana BiH ne samo poboljšalo funkcionalnost zemlje, već bi značilo i iskorak u reformskoj agendi zemlje i odskočnu dasku prema europskim integracijama, priopćeno je iz ureda zastupnice Zovko./HMS/