ZOVKO: “Što želim sebi, ne branim drugom”, jedini je model koji BiH može donijeti blagostanje

0
278

Predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Ljilja Zovko

U BiH samo jedan model ponašanja može donijeti blagostanje i zadovoljstvo svih, a to su naši stari znali živjeti “svoje čuvaj, tuđe poštuj” ili “što želim sebi, ne branim drugom”, kazala je predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Ljilja Zovko, komentirajući odbijanje SDA da kroz izmjene Izbornog zakona osigura jamstva Hrvatima da mogu izabrati svoje predstavnike, te da imaju rtv sustav na svom jeziku, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Govoreći o odbijanju HNS-ovih izmjena Izbornog zakona od strane SDA Zovko je u intervju sarajevskom “oslobođenju” kazala kako nije korektno niti odgovorno političko ponašanje biti protiv, a ne nuditi rješenje.

-Prijedlog (HNS-ov, op hms.) izmjena Izbornog zakona  je sukladan Ustavu i nikakve podjele ne producira niti diskriminira. Naprotiv, omogućava svima izabrati svoje legitimne političke predstavnike, sukladno udjelu u sveukupnom biračkom tijelu. BiH je složena zemlja u kojoj žive tri naroda, a organiziranje političkog i institucionalnog života oslikava tu datost, kazala je Zovko.

Govoreći i odbijanju prijedloga reforme javnog rtv sustava, prema kojoj bi postojao i rtv kanal na hrvatskom jeziku Zovko je kazala da je kanal na hrvatskom jeziku potreban BiH, te kako bi većinski narod trebao biti mnogo zainteresiraniji za rješenje ovog problema, jer, kako je rekla, negiranje i zabrane su štetne za državu.

-Hrvati će svoj jezik, kulturu i identitet sačuvati, bilo je i težih vremena, ali RTV sustav oslikava težnje za dominacijom i negiranjem potreba jednog naroda. Dogovori i korekcije Zakona su u tijeku i ne mogu ih komentirati, a sve se radi sa ciljem da se usklade nadležnosti i osigura primjenjivost ovako složenog prijedloga. Inače, u BiH samo jedan model ponašanja može donijeti blagostanje i zadovoljstvo svih, a to su naši stari znali živjeti “svoje čuvaj, tuđe poštuj” ili “što želim sebi, ne branim drugom”, kazala je predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Upitana koliko je razvoj Mostara blokiran zbog nepostojanja Gradskog vijeća, odnosno vlasti, Zovko je kazala kako je Mostar “zamrznut”, te upitala: Zašto Travnik nije zamrznut?

-Ta dva grada su iste sudbine, samo u Mostaru su Hrvati većina i pravila se automatski mijenjaju. Zašto vi, novinari, ne istražite i uporedite ta dva grada? A da ne pominjem kako je Mostar trebao biti glavni grad Federacije. Bez obzira na sve nevolje, Mostar je biser Bosne i Hercegovine. Bila sam zastupnica u Parlamentu FBiH kad smo usvajali Odluku o Mostaru, nisam ni sanjala da će toliko godina trajati “privremeno” stanje. Ali, grad je živi organizam, prilagođava se situaciji i vrijeme će pokazati kolika je šteta ili korist tog “zla” koje nas je zadesilo. Hercegovina je žilava i snažna, ljudi vrijedni, daroviti i sposobni, a grad Mostar sunčan i lijep. U životu se kaže “što te ne ubije, osnaži te”, kaže Zovko.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik  HDZ-a BiH, nedavno je kazao da bi iz ovih krajeva moglo otići još 100.000 mladih. Upitana ima li i ona nekog u obitelji tko je sreću potražio na Zapadu i je li razlog za odlazak mladih Izborni zakon ili siromaštvo i nepotizam kod zapošljavanja u javnim poduzećima Zovko je odgovorila kako je “vrlo znakovita situacija u kojoj mladi jednostavno i bez problema mogu ići i vraćati se u zemlje EU”.

-Imajući u vidu situaciju da zapošljavanje mladih ide teško, za pretpostaviti je da će svaki mladi čovjek ići za boljom perspektivom. Dakle, odlaze i zaposlene osobe koje misle da svojim radom mogu mnogo bolje živjeti u stranim zemljama. Taj problem nećemo lako riješiti, jer nema velikih investicija koje dugoročno profiliraju specifične kadrove, kazala je, te dodala:

-Imam rodbine koja je na privremenom radu, imam brata koji nije zaposlen i najbolju prijateljicu koja je neuposlena i vrlo dobro razumijem i osjećam rezultate pogrešne usmjerenosti na “siguran” državni posao. Nepotizam je bolest današnjice toliko rasprostranjena i normalna da se oni koji na takav način ne pomažu svojima, smatraju ludim. Izborni zakon je preduvjet da zaboravimo probleme legitimnih političkih predstavnika i otvorimo mogućnost za višestranačje u svakom narodu, a tad će moći biti i demokratsko i transparentno suprotstavljanje kandidata na listama, što u konačnici stvara političku stabilnost. Politička stabilnost otvara vrata dugoročnim investicijama, čistom kapitalu i prosperitetu, odnosno perspektivi za sve one koji su sposobni i vjeruju u svoj uspjeh. Mladi će birati zanimanje prema potrebama tržišta, rekla je i navela konkretan primjer:

-U Mostaru imamo informatičku firmu koja trajno traži informatičare programera, ali ne one koji imaju diplomu, već one koji znaju posao. Nema ih na tržištu, dolaze iz drugih zemalja. Ima mnogo specifičnih tržišnih niša, u kojima bismo mogli ostvariti svoju izvrsnost ako se posvetimo istraživanju i prilagodbi edukacije i obrazovanja. Ali, ako ne riješimo političke probleme, prognoze nisu dobre, kazala je Zovko.

Upitana što misli o odluci HDZ-a 1990 da (zasad) ostane dio HNS-a BiH, Zovko je kazala kako je politička situacija loša i nesigurna da Hrvati sebi ne mogu dopustiti višestranačje izvan zadanih okvira HNS-a.

-Kada Hrvati kroz Izborni zakon osiguraju legitimno političko predstavljanje, tad možemo samostalno nastupati i suprotstavljati programe i politike. Mnogo je bilo situacija koje su znakovito pokazale da smo u političkoj nestabilnosti kao najmalobrojniji narod u Bosni i Hercegovini. A također je znakovito da najveći narod ima slogan “u jedinstvu je snaga”, a istovremeno najmanji narod optužuje za “jednoumlje”, kazala je Zovko./HMS/