28. Obljetnica vojno redarstvene operacije Hrvatskih snaga, HV-a i HVO-a ‘MAESTRAL’

0
209

govor ratnog zapovjednika Hrvatskih snaga generala zbora HVO-a Stanka Sopte na glavnom smjeru  oslobađanja Jajca

Dragi prijatelji, dragi Jajčani, braćo Hrvati od srca vas pozdravljam!

Hvala dragom Bogu što nas je ovdje u Jajcu okupio i nakon dvadeset i osam godina, kako bi se prisjetili tih veličanstvenih dana kada su golobradi Hrvatski mladići i muževi nadahnuti  ljubavlju spram svom zavičaju, spram svom gradu, spram svom Hrvatskom narodu oslobodili ovaj prelijepi kutak zemlje od silnika i okupatora, od otimača tuđeg!

Vas majke i očeve, vas djeco, vas sestre i braćo naših vitezova koji utkaše živote u našu slobodu s dubokim poštovanjem pozdravljam i vjerujem da njihova žrtva nije i neće biti uzaludna. Dužni smo slijediti i ostvarivati njihov ideal slobodnog čovjeka u slobodnoj zemlji, gradeći ovu zemlju revnosno u sreći i suživotu sa svima koji pružaju ruku prijateljstva za nove generacije.

Pozdravljam i vas suborce, vas plemenite sinove roda svog Hrvatskog, koji bijaste ponositi i odvažni, koji ste se osjećali odgovornima zaštiti svoj narod od nasrtaja zla. Domoljublje koje ste nosili u svojim srcima činilo vas je odgovornim, a ne nikakvi zakoni i zapovjedi. Vi ste boj vodili, pobjedu i slobodu donijeli ovom povijesnom gradu u kojem  stolovaše naši preci, naši dični kraljevi, vladari Bosne, Hrvoje Vukčić Hrvatinić, Stjepan Tomaš, Katarina Kosača, Stjepan Tomašević.

Točno na današnji dan prije dvadeset i osam godina, 13.rujna 1995. godine na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića , zavijorio se Hrvatski stijeg i obznanio slobodu gradu i narodu. Vi bojovnici Hrvatskih snaga u operacije Maestral, nakon krvavog boja to učiniste!

Razvili smo ga i danas 13.rujna 2023. kao spomen i zahvalu za naše pale branitelje. Gordo se vijori  i svima obznanjuje, sloboda čovjeka i naroda pravo je od Boga. Pošteni ljudi slobodu ne ugrožavaju, ona je svima  dragocjena i bez nje nema sreće ni napretka.

Kao što Hrvojeva tvrđava svjedoči stoljećima o našoj čvrstini i odlučnosti oduprijeti se svim porobljivačima tako i zvonik sv.Luke i krunidbena crkva naših kraljeva govori o našim ranama i patnjama.

No i nakon svega poručujemo. Naša ruka je ispružena ka sretnijoj Bosni i Hercegovini, ravnopravnih naroda i ljudi, građenoj prema Europskim civilizacijskim vrijednostima u kojoj svi možemo živjeti u miru.

Vjerujemo u bolje sutra, gradimo ga!

 

Živjeli!

 

 

 Jajce 13. rujna 2023.

Svečano obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Maestral’ i oslobođenje kraljevskog grada Jajca

Danas, 28 godine nakon što su hrvatske snage podigle stijeg na jajačkoj tvrđavi te ovim činom obznanile slobodu ovoga kraja, hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a i HV-a kao i brojna izaslanstva među kojima su bili i dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeni predsjednikom Draganom Čovićem, nazočili su 28. obljetnici oslobođenja kraljevskog grada Jajca. … Nastavi čitatiSvečano obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Maestral’ i oslobođenje kraljevskog grada Jajca