Ratni put I.Poskok Bojne Poskoci HVO

0
254
Ratni put Prve dragovoljačke postrojbe u BiH Poskok bojne Poskoci HVO Široki Brijeg….. Ako bi imao zadaću više puta pisati ratni put … ponovio  bi isto … utemeljenje postrojbe Prvih dragovoljaca u BiH je djelo našeg ratnog ministra Gojka Šuška po nalogu Predsjednika svih Hrvata Franje Tuđmana. Usmenu zapovijed nam je prenio njihov prvi suradnik general Ljubo Ćesić Rojs a nakon pogibije  Josipa Jovića, prve žrtve u Domovinskom obrambenom ratu 91-95 na prostorima ex (YU) republika Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Otriježnjenje i suočavanje sa istinom smo doživjeli nakon homilije pok. kardinal Franje Kuharića u kojoj nas je upozorio kako ćemo morati zaštititi ognjišta, odnosno organizirati ognjištarske dragovoljačke postrojbe, kao posljednji bedem zaštite doma, domovine i kućnog ognjišta ( od JNA koja je razobličile namjere i ciljeve hegemonije)
Ovaj izrečeni smjerokaz se pokazao brutalno istinit i potreban nakon grubog nasrtaja tenkova na položaje gdje žive u većini hrvatski žitelji , a koji su snagom narodne volje i hrabrosti suprotstavili se sili, te zaustavili tenkove u Pologu. 07. svibnja.1991. Bjelodano se “dogodio narod”  a zatim i  utemeljenje 3. bojne Imotske  u lipnju 1991.god. kao  klica  samoobrane koja se širila na sve koji su pravovremeno prepoznali agresiju na hrvatski narod i sve što je hrvatsko.
Slijedom istog u Širokom Brijegu 19.7.1991 ljeta Gospodnjeg  na lokaciji škole u Knešpolju je utemeljena Prva dragovoljačka postrojba koja se sastojala (kao diverzantski odredi) od tri rejonska  stožera:  KOČERIN; ŠIROKI I BLATO Prva  demokratska legalna vlast u Širokom Brijegu, svjesna da je teritorijalna obrana dio JNA strukture,  organizira Prvi izvan domovinski Odjel domovinske obrane u dva  smjera obrane:  prva, jedinica za posebne namjene, postrojba BETA se utemeljuje 14.9.1991. godine i istovremeno se radi na organiziranju dragovoljaca po mjesnim zajednicama.
Ponavljam, zapovjedništvo Prve postrojbe preuzima legalna i legitimna vlast općine Široki Brijeg,  predvođena  OO HDZ Široki Brijeg.  Svakodnevno se prate ratna zbivanja u Hrvatskoj, te uz medijsku  tajnost i  vojnu angažiranost Hercegovine, Prve dragovoljačke postrojbe se stavljaju na vojno raspolaganje Južnom bojištu,  gdje je po nalogu Ministra  obrane RH Luke Bebića  imenovan general Luka Žanko i Prva dragovoljačka postrojba u BiH  Poskok bojna  Poskoci HVO koji su stavljeni pod izravno zapovjedništvo Južnog bojišta , strateški bitna kota /osmatračnica Galac.
Dolaskom ( točnije okupacijom istočne Hercegovine )  rezervista 19.9.1991. Mostar  je bio teritorijalno vrlo zahtjevan i velik potez. Veoma svjesni svih prijetnji i vojne moći neprijateljskih snaga, a s ciljem zaštite naroda i dijela Mostara, postrojba se vojno organizirala, kad je napadnut KIJEVO  i UNIŠTE sravnjeno sa zemljom ( hrvatsko selo u Bosanskom grahovu) Poskoci su dobili zadataka 26.8.1991. nadzirati putni pravac  Mostar- Posušje-Grude  i pravovremeno djelovati na  bilo kakvo pomjeranje neprijateljskih snaga, a posebno  prema  prema Dalmaciji.
Poskok bojna, postrojba BETA je sudjelovala u obrani Čepikuća, kada je napadnuto Ravno, slijedom istog je svaki pripadnik Poskok bojne  (po Statutu HV RH)  vojnik branitelj.
Neizmjerno sretni i ponosni smo u svojim Prvim dragovoljačkim postrojbama  slavili Dan priznanja Republike Hrvatske 15 siječnja 1992. godine. ( najsretniji dan izvan domovinske povijesti, do tog nadnevka je srce dragovoljačko čeznulo, borilo se, živjelo i ginulo za priznanje neovisne i slobodne Domovine) Od službenog utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe 19 srpnja 1991 do službenog i utemeljenja HVO 08.travnja.1992. smo čekali  i dočekali priznanje.
Splitski Sporazum nam daje legalitet i legitimitet  zajedničkog djelovanja BiH i RH,  a Poskok bojna ima važnu ulogu u oslobađanju Mostara, Lipanjskim zorama, gdje je rame uz rame sa Kažnjeničkom bojnom sudjelovala u akciji.  Ističem kako su ove dvije postrojbe važne u daljem tijeku Domovinskog rata, u svim operacijama, a posebno u zoni odgovornosti  Zbornih područja Mostar i Tomislavgrad, također naglašavam kad su se temeljile druge postrojbe, Poskok bojna je preuzela  odgovornost kao iskusnija u ratnim djelovanjima obrambenog Domovinskog rata.  Poskok bojna je sudjelovala u obrambenim akcijama svih ratnih godina, na ratištima Središnje Bosne, Uskoplja, operaciji “Raduša” , zatim Raška Gora, Risovac. U jednom vremenu (1993) Poskok bojna je imala 9 satnija, jer je  rezervni sastav policije stavljen pod zapovjedništvo Poskok bojne  u dvije zone odgovornosti.
A na kraju najbitnije, svima na znanje kako je Poskok bojna Prva blagoslovljena  postrojba a blagoslov se dogodio u pripremi velike akcije “Oluja” Premješteni smo u zonu odgovornosti Kupreške i Livanjske bojišnice, imali smo udio u svim oslobodilačkim akcijama, uz suradnju sa Hrvatskim gardijskim zdrugom . Pokojni brigadir Ante Šaškur je bio zapovjednik širokobriješke brigade , a Poskok bojna nositelj ratne zadaće, zajedničkih izviđanja na pomenutim bojišnicama, neosporno smo sudjelovali u kreiranju  profesionalnih postrojbi  ( imena ne spominjem da ne zaboravim nekoga)  Svaki pripadnih Poskok bojne svjedoči kako smo velik udio dali u stvaranju  neovisne jedine Domovine  Republike Hrvatske.
Autor objave Mladen Ljubić