BISKUP KOMARICA: ‘Krunski’ sam svjedok nakane iskorjenjivanja naših katolika!

0
618
31. 05. 2010, Zagreb - Misa s procesijom do Majke bozije od Kamenitih vrata. Biskup Franjo Komarica. Photo Tomislav Miletic/PIXSELL

Treba očekivati i papin poticaj na meÄ‘uvjerski dijalog i učinkovitu izgradnju pravednog mira”, naglasio je Komarica.

Knjiga banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski”, otkriva golemu istinu tragedije katolika i Hrvata i njihova stradanja u Bosni i Hercegovini. O toj temi biskup Komarica govori godinama. Biskup je komentirao skorašnji posjet pape Franje Bosni i Hercegovini te je dao naslutiti o čemu će papa govoriti.

”Sadržaj svakog papina govora redovito ostaje nepoznat za javnost, a to znači i za nas biskupe, sve do trenutka kada papa izgovara svoj govor. Ali, kao i neki drugi u našoj zemlji, koji su imali prigodu s papom razgovarati o našoj aktualnoj situaciji, tako i ja barem donekle mogu naslutiti koje bi teme mogle biti u sadržaju njegovih pet – šest javnih obraćanja u Sarajevu”, rekao je biskup Komarica.

”Također treba očekivati i papin poticaj na međuvjerski dijalog i učinkovitu izgradnju pravednog mira”, naglasio je Komarica.

Znam da papa zna kako smo mi katolici u BiH – kao ni u jednoj europskoj zemlji – na udaru planiranog, dobro pripremljenog i sustavno provođenog, odnosno podržavanog fizičkog istrebljivanja te da našu dramatičnu situaciju Sveta Stolica javno uspoređuje s aktualnom situacijom kršćana u Siriji, Iraku, Izraelu i Nigeriji. Također znam da i papa Franjo, slično kao i sveti papa Ivan Pavao II, ne želi dopustiti da „pred nosom Rima“ fizički nestanu katolici iz čak tri nadbiskupije u Bosni i Hercegovini, a što se već dva i pol desetljeća sustavno provodi u djelo. Vjerujem da će i ta – izuzetno dramatična – problematika naći odgovarajuće mjesto i naglasak u njegovim porukama kao i riječi ohrabrenja svim domaćim katolicima kako nismo napušteni od Krista, tj. od vidljive glave njegove Crkve, komentirao je banjalučki biskup pitanje o sudbinu katolika u Bosni i Hercegovini u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Na pitanje očekuje li povratak prognanih, Komarica je rekao kako ne može prisiljavati ni prognane ni izbjegle katolike da se vrate na svoje očevine i u svoje rodne župe.

”Teritorij moje biskupije tijekom ratnih događanja je ogromnom većinom bio većinom okupiran od srpske vojske koja je imala zadaću porušiti sve naše crkvene objekte i potjerati sve katolike. Od 48 župa čak je 41 župa doživjela tu strašnu tragediju”, komentirao je biskup Komarica pitanje bez koliko je ljudi ostala banjalučka biskupija u posljednja dva desetljeća.

U knjizi se otvoreno govori o egzodusu koji nimalo nije slučajan. ”Osobno sam ”krunski” svjedok dobro pripremljene i temeljito i bezočno provedene nakane fizičkog iskorjenjivanja naših katolika i to od utjecajnih međunarodnih krugova”, naglasio je Komarica, piše Večernji list, a razgovor je objavljen u tiskanom izdanju. bpz.ba