Biskup Komarica: Papa Franjo zabrinut zbog katolika u BiH

0
739

Papa Franjo, koji u lipnju treba pohoditi Bosnu i Hercegovinu, dijeli zabrinutost položajem u kojemu se nalaze katolici u toj zemlji, izjavio je banjolučki biskup Franjo Komarica podsjećajući ponovno na činjenice koje dokazuju da je nakon rata broj katoličkih vjernika u BiH, koji su uglavnom Hrvati, prepolovljen.

“Papa zna da ovdje u pola zemlje nema katolika, gotovo ih je svega pet posto”, kazao je biskup Komarica na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci upozoravajući pritom kako se broj katolika iz godine u godinu nastavlja smanjivati.

Biskup Komarica smatra kako je to rezultat “nenormalna stanja” u državi, pri čemu je na djelu zakon jačega čiju provedbu, po njegovu sudu, potiču i političari koji svih proteklih godina nisu učinili niÅ¡ta ozbiljnije kako bi se dogodio stvarni povratak prognanika u njihove prijeratne domove.

Ilustrirao je to činjenicom da na tisuće zahtjeva za obnovu domova, što je preduvjet povratka, godinama čeka na rješavanje.

Najmanje četiri tisuće takvih zahtjeva odnosi se na područje Banjolučke biskupije a, kako je kazao, ljudi se žele vratiti čak i u takva mjesta poput Briševa kod Prijedora, koji je postao simbolom stradanja Hrvata i gdje je vojska bosanskih Srba 1992. godine spalila i razorila sve kuće ubivši pritom 67 djece, žena i muškaraca hrvatske nacionalnosti.

Vrijeme koje neumitno protječe ostavlja dodatne posljedice jer brojni prognanici, koji su čekali povratak, umiru, a njihova djeca odlučuju se trajno živjeti izvan mjesta u kojima su rođeni pa i izvan BiH, podsjetio je banjolučki biskup. bpz.ba

Biskup Komarica pozvao je da se i predstojeći blagdan Uskrsa, uz podsjećanje na Kristovu žrtvu za svakog čovjeka, iskoristi kao poticaj za učvršćenje mira, uklanjanje mržnje i diskriminacije te za jačanje pravednih odnosa.

 

M.M.