BRANITELJI ISPRED VLADE

0
640
28.05.2015., Zagreb - Konferencija za novinare veterana ujedinjenih pod nazivom Sto posto za Hrvatsku. 100 %-tni hrvatski ratni vojni invalidi, predvodjeni Djurom Glogoskim i Josipom Klemmom, na Trgu sv. Marka podrzali su radnike Imunoloskog zavoda koji se protive bilo kakvoj privatizaciji. Nakon prosvjeda ostali su na Trgu sv. Marka sa zahtjevom da se sastanu s premijerom Milanovicem. Donijeli su suncobran i ne namjeravaju napustiti prostor ispred Banskih dvora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na Markovom trgu se ori ‘Zovi samo zovi’! Klemm najvio sklanjanje u crkvu.

Autor: M. Marić/ 

Očito je da se i policija priprema za moguće dizanje šatora na Markovu trgu budući da su počeli zabranjivati ulaz vozilima u Ćirilometodsku ulicu i pristup Markovom trgu.

Prosvjednicima  koji su u četvrtak prosvjedovali na Markovu trgu potporu su dali i branitelji iz Savske 66 koji se u velikom broju okupljaju ispred Vlade. Osim branitelja iz Savske, pred Vladu su krenuli i branitelji iz Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Zadra. Branitelji kažu da su došli dati podršku radnicima koji prosvjeduju, ali očekuju i da ih premijer Zoran Milanović primi.

21.10 Vrata crkve su hrvatskim braniteljima bila uvijek otvorena. Žalosno je što ne možemo ući u Vladu i prespavati”, najavio je Klemm spavanje u crkvi u razgovoru zaHRT. Dodao je da mnogi hrvatski branitelji koji su blizu grada Zagreba, idu prema Zagrebu, oni koji su dalje okupljaju se u svojim mjestima.

21.08. Premijer Zoran Milanović kratko se zadržao u Rovinju gdje se održava jubilarna 100. sjednica Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije. Navodno je već na putu za Zagreb.

20.58 Podršku mirnom okupljanju došao je dati i Ivan Pernar iz Živog zida iako se, kako je rekao, ne slaže s ciljem prosvjeda.

20.40 Do ograđenog prostora došao je i general Mladen Markač koji je ostao s vanjske strane ulaza u Ćirilometodskoj ulici. S njime je i dio branitelja

20.29  Vrata Crkve sv. Marka su otvorena a, branitelji povremeno ulaze u crkvu i unose stvari.

20.15. Pristiže jos policije. MUP podigao interventnu iz cijele sjeverne i sredisnje Hrvatske, javlja N1. 

Nakon intervencije biskupa Pozaića vrata Markove crkve opet su otključana. Župnik kaže da ih on nije zaključao.

20.09 ”Na Markovu trgu prosvjeduje jedna manja militantna skupina koja svojom retorikom u šaci drži sve ostale branitelje. Janjci i prosvjedovanje sigurno nisu nešto što će Hrvatsku voditi prema naprijed -rekao je ministar branitelja Predrag Matić,” javljaHRT.

20.05 Branitelji na megafone viču ‘U boj, u boj!’ i pjevaju ‘Zovi, samo zovi’

19.35 ”Policija će raditi sukladno zakonu. Ići ćemo najprije u dijalog s prosvjednicima, a onda ćemo se dogovoriti što dalje ako odbiju. Ako uđu u crkvu Sv. Marka, više nisu na prostoru Markovog trga.’pojasnio je Vlado Dominić, ravnatelj policije te dodao da najprije prijave skup, a onda da prosvjeduju, javlja Dnevnik.hr

19:26 ”Očekivali smo da će nas premijer pozvati na razgovor. Očekujemo da nas nazove. Ovo nije prosvjed – mi očekujemo razgovor. Ja sam još uvijek uvjeren da je on hrvatski domoljub i da će naći vremena. Mnogi su dali dijelove svog tijela za Hrvatsku i vidimo što kaže ministar Ostojić – da će poslati policiju na branitelje. Imamo informaciju da se po hrvatskim gradovima spontano okupljaju branitelji”, rekao je Glogoški.

19.05  Glogoškom i Klemmu je prišao policajac, dao im da potpisu i preuzmu prekršajnu prijavu, no oni su odbili to učiniti. Glogoški je rekao kako ne može potpisati jer je invalid.

18.55 Đuro Glogoški je za RTL rekao kako očekuje da “hrvatska policija neće krenuti na ljude koji su invalidskim kolicima, koji su bez ruku, nogu i koji su slijepi”.  Tko je taj koji može nekome zabraniti da bude na nekom mjestu. Kome ćemo smetati nakon 22 sata, da li Vladi koja će imati sjednicu u 22 sata”, upitao je Glogoški i dodao kako vjeruje  ih policija neće pokušati maknuti sa Markova trga.

”Mi želimo samo da dođe do dijaloga. Želimo razgovarati s našim premijerom koji je legalno izabran. Ja sam još uvijek uvjeren da je on hrvatski domoljub i da će naći vremena, ne samo za hrvatske branitelje već i sve građane”, rekao je Klemm.

18.36  Policija je zatvorila sve prilaze Markovom trgu. Ne puštaju nikoga osim građane koji pokažu osobni dokument kao dokaz da žive na tom području.

18.20  Na Markovo trgu stigli su Kata Zadro, udovica generala Blage Zadre, njezina prijateljica Blaga iz Širokog Brijega i urednik Bujice Velimir Bujanec.” 100-postotne Hrvatske ratne vojne invalide ogradili su ogradom! Boje se svoga naroda. Što će biti u 22:00? Hoće li Ostoja Ranković narediti napad na Hrvatske ratne vojne invalide i udovice naših junaka”, napisao je Velimir Bujanec na Facebook profilu.

18.00 Josip Klemm najavio je da će branitelji u 19.15 sati održati izvanrednu konferenciju za novinare na Markovu trgu, javlja HRT.

18.05  U kasnim popodnevnim satima stigla je janjetina za branitelje. ”Donijela sam pečene janjce kako sam obećala. Danas je Dan Hrvatske vojske i to je moj dar braniteljima. Namjenila sam ih za Savsku, a gdje će ih oni pojesti, pod šatorom u Savskoj ili na Markovu trgu, to je njihova stvar” rekla je Anica Kovač”, piše Max portal.

17.30 Klemm je rekao da će branitelji ostati na Markovu trgu, a policija neka radi svoj posao.

17.10  Ministar  Ranko Ostojić prokomentirao je navode da se prosvjednici ispod suncobrana, u slučaju da ih netko pokuša otjerati, namjeravaju skloniti u crkvu.

”Kažu da će ići u crkvu? A super, to je onda dobro. Neće više biti na Markovom trgu”, rekao je Ostojić, za Dnevnik.hr

16.40 Među branitelje došao je i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ante Deur.

16.30 Glasnogovornik Vlade potvrdio je kako neće doći ni do kakvog sastanka između premijera i prosvjednika. ”Sastanka danas sigurno neće biti. Vrata Ministarstva branitelja su kao i dosad otvorena, ako oni žele razgovarati ”, rekao je glasnogovornik Nikola Jelić.

16.10 Među branitelje je došao i Pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.

15.50  U zgradu vlade došao je ravnatelj policije Vlado Dominić.

15.30 Policija je počela donositi ograde kojima će vjerojatno blokirati prilaze Gornjem gradu. Janje koje je braniteljima najavila poslati Anica Kovač trebalo bi, ako prođe policiju, na Markov trg stići oko 17 sati, javlja 24 sata.

15.15 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je kako branitelje čekaju prekršajne prijave jer nisu prijavili prosvjed na Markovu trgu. Ako se ne maknu s Markova trga do 22 sata, policija će reagirati, najavio je ministar.

“Ovo je uobičajno mjesto za prosvjedovanje. To je ova Vlada omogućila, prema tome do 22 sata mogu ostati ovdje. Prekršajna kazna ide jer nisu prijavili”, rekao je Ostojić prije sjednice Vlade.

15.10 Premijer Zoran Milanović ušao je na sjednicu Vlade na sporedna vrata.

15:00 Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš poručila je da treba raditi sve u skladu sa zakonom i da ne trebaju biti razlike u odnosu na nekog drugog. Jasno je, kaže, kako se prosvjed prijavljuje “i o tome treba voditi računa”.

“Ti prosvjedi ne govore dobro ni o onima koji prosvjeduju, ne razumijem smisao preseljenja na Markov trg”, rekla je Mrak Taritaš. Dodala je in da smatra kako prosvjed pod šatorom u Savskoj predugo traje.

Pomoćnica ministra branitelja Vesna Nađ poručila je da je Savska 66, 5. kat mjesto gdje treba razgovarati, da tamo očekuju branitelje i da su vrata za njih otvorena.

Ministar uprave Arsen Bauk na novinarski upit o prosvjedima doviknuo je “dobrodošli”. Nakon sjednice Vlade Bauk je kazao da mu je drago da su branitelji došli na Markov trg kako bi “zajedno obilježili izlazak iz recesije”, što će omogućiti bolju skrb države o braniteljima.

14.30 Djelatnik Caritasa koji je pokušao do Markova trga dostaviti vodu zaradio je policijsku kaznu jer je na Trg vozilom ušao u krivom smjeru

Okupljeni branitelji ispred Markova trga održali su konferenciju za medije na kojoj je govorio i jedan od prosvjednika Đuro Glogoški.

“Dogovorili smo da održimo zajedničku konferenciju. Došli smo dati potporu Imunološkom koji su od prvog dana s nama. Očekivali smo da će dati Imunološki onima koji su zainteresirani za Imunološki. Isto kao i hrvatski branitelji koji su 221. dan u Savskoj. Očekujemo da će nas primiti predsjednik Vlade s kojim cijelo vrijeme pokušavamo razgovarati. On nas ignorira, danas je dan Oružanih snaga RH. Očekujemo da će predsjednik imati razumijevanja i danas primiti u Vladu branitelje koji su na Markovu trgu. Ovdje ćemo ostati dok nas ne primi, makar kad se odmori. Možda je pretpostavljao da mu je predaleko doći do Savske, sad smo tu”, rekao je Glogoški.

Na pitanje hoće li noćiti ovdje, Glogoški je izjavio da hoće, ako to bude bilo potrebno; “On je sam izrazio želju da razgovara s braniteljima pa smo mi ovdje pred vratima Vlade.”

Na novinarkino pitanje: “Znači li to da su prosvjed iz Savske preselili na Markov trg, Glogoški je odgovorio protupitanjem: “Jeste li vi glasnogovornica Vlade ili predstavnica medija?”

Za N1 se, nakon konferencije, oglasio i Josip Klemm izjavivši: “Policija ne može potjerati hrvatske branitelje odavde. Primjetili ste da ne postavljamo ultimatume. Mi tražimo dijalog s premijerom. Vjerujem da je hrvatski premijer domoljub i da će imati razumijevanja. Svi se pitaju zašto su tu stolice, a nitko se nije zapitao da su tu ljudi bez ruku i nogu. Jedino ljudima možemo pomoći ako dođe do dijaloga koji mora biti javan. Svi zaslužuju nakon 221 dana da čuju što branitelji imaju za reći.”

Klemm je za N1 dodao: “Prosvjed sigurno nije propao. Puno je dobrih i loših stvari prošlo kroz Savsku 66. Mi samo tražimo dijalog s premijerom. Naše je demokratsko pravo da tražimo ostavke. Možda i mi nismo u pravu. Premijer odlučuje tko će biti njegov ministar. Mi poštujemo premijera, a i on mora imati razumijevanja za nas.”

“Vlada već duže vrijeme ignorira sve u Hrvatskoj pa tako i pitanje Imunološkog i želimo da vlada donese odluku želi li da Imunološki bude u okviru države ili ga žele privatizirati. Osim toga, očekujemo i da će danas, na Dan oružanih snaga predsjednik vlade imati razumijevanja te primiti hrvatske branitelje koji su začetnici oružanih snaga”, rekao je Glogoški za Hinu.

Na pitanje što ako ih premijer ne primi, Glogoški je uzvratio kako vjeruju i nadaju se da će ih premijer Milanović primiti.

Kazao je i kako u 14 sati, s druge strane Markova trga, imaju dogovoren razgovor s nekim saborskim klubovima koji su im dali potporu oko ustavnog braniteljskog zakona.

Iz Vlade su poručili da će Milanović s braniteljima rado razgovarati u dvorani Lisinski, gdje se danas službeno obilježava Dan oružanih snaga.

Ministar Predrag Matić o braniteljima na Markovu trgu je izjavio: “Sad će vam doći premijer, pitajte ga hoće li ih primiti” te dodao da branitelji iz Savske ne žele razgovarati sa svojim ministrom, piše N1.

Očito je da se i policija priprema za moguće dizanje šatora na Markovu trgu, budući da su počeli zabranjivati ulaz vozilima u Ćirilometodsku ulicu i pristup Markovom trgu.

Za to su vrijeme branitelji počeli postavljati suncobrane, stolice unutar ograđenoga prostora i transparent s natpisom “100 posto za Hrvatsku”, a pristiže im  i hrana. Dobili su kašete jagoda.

Trenutačno je 30-ak branitelja na Markovu trgu, ali čini se da bi se njihov broj, kako dan odmiče, mogao povećavati te im se pridružiti branitelji iz cijele zemlje. Svoju potporu braniteljima izrazila je bivša miss Hrvatske Anica Kovač, koja im je poslala dva pečena janjeta.