ČESTITAMO! 25 godina od osnutka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

0
537

Svečanom akademijom obilježena je u petak 25. obljetnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), koja je osnovana 9. siječnja 1993. radi promicanja i zaštite prava dragovoljaca Domovinskog rata.

UHDDR danas ima registrirana 274 ogranka i 112.527 članova, a u radu im pomaže 920 volontera.

Udruga je pridonijela ustrojavanju Ministarstva branitelja 1996., donošenju Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, osnivanju Fonda hrvatskih branitelja i formiranju Zaklade hrvatskih branitelja. Nesebično je pomagala potrebitima u mnogim humanitarnim akcijama, prognanicima u povratku na njihova ognjišta, a nedavno i stradalima u poplavi u županjskoj Posavini, istaknuo je predsjednik UHDDR-a Ante Martinac.

Poručio je kako nikada neće zaboraviti poginule suborce i podsjetio na podignuta spomen obilježja diljem Hrvatske. Najavio je da će se promjenom Statuta omogućiti sudjelovanje djece branitelja u radu udruge, kako bi je mogli voditi od njezine 50-te pa i 100-te obljetnice.

Pomoćnica ministra branitelja i premijerova izaslanica Nevenka Benić istaknula je kako 25. obljetnica UHDDR-a svjedoči o ustrajnosti i nepokolebljivosti branitelja koji su partneri Ministarstvu branitelja. Dragovoljci su se borili za samostalnu hrvatsku državu i istinu o Domovinskom ratu i spremni su odgovoriti i na nove izazove i pružati potporu obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, rekla je Benić.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur poručio je okupljenima da mogu biti ponosni što su stvarali hrvatsku državu i pobjedničku Hrvatsku vojsku od Vukovara do Dubrovnika. Hrvatska država i njezina postojanost ima najveću snagu u obiteljima stradalnika Domovinskog rata, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, naglasio je Deur.