ČESTITAMO OD SRCA: Silvije Pranjić iz Tomislavgrada obranio doktorski rad i postao doktor znanosti!

0
213

Jučer (srijeda, 17. ožujka, 2021.) je  na Filozofskom fakultetu u Zadru Silvije Pranjić, rođen i odrastao u Tomislavgradu, dipl. povjesničar  umjetnosti, javno obranio svoju doktorsku disertaciju pod naslovom „Kamenarstvo i klesarstvo u Zadru od antike do baroka: eksploatacija, obrada, prijevoz, trgovina i građenje kamenom“. U stručnom povjerenstvu su bili: mentor,dr. sc. Pavuša Vežić red. prof. u miru, prof. dr. sc. Marijan Bradanović i prof. dr. sc. Emil Hilje.
Obranu ove zanimljive i do sada potpuno neistražene teme  pratile su njegove kolege, prijatelji i obitelj. Pridružujemo se od srca čestitkama povjerenstva koje je ovaj vrijedan rad ocijenilo kao izvrstan uz preporuku i poticaj na daljnji znanstveni rad.

Silvije Pranjić rođen je u Tomislavgradu 1976.godine. Od najranijeg djetinjstva pokazuje iznimno zanimanje i darovitost za likovnu umjetnost, poglavito za kiparstvo. Nakon završene opće gimnazije u Tomislavgradu, upisuje studij geografije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Diplomirao je 2000.godine. Nakon završenog studija slijedi niz raznovrsnih poslova i putovanja, a 2002. godine počinje s radom na restauraciji povijesnih građevina i spomenika kulture.  Svoje praktično znanje iz restauracije 2011. godine  upotpunio je stručnom titulom „Konzervator i restaurator“, te brojnim europskim certifikatima.

Silvije Pranjić aktivno sudjeluje u stručnim projektima i edukacijama u Hrvatskoj. Iza Silvija je 19 godina iznimno zahtjevnog restauratorskog rada. Od brojnih restauracija spomenut ćemo samo nekoliko: Krstionica u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku, velika rozeta crkve Sv. Križa u Šibeniku, benediktinski samostan Sv. Luce u Šibeniku, Vrata u Grabama u Ninu, te mnoge druge.

S kolegama je osnovao d.o.o. Travej, tvrtku koja uspješno posluje već deset godina. Silvije živi u Zadru, a za mjesto njegovog rada moglo bi se reći da mu je radionica gotovo svaka povijesna građevina duž srednjeg i sjevernog Jadrana.

Možda mi, koji dobro poznajemo Silvija, ne bismo bili objektivi pišući o njemu, zato ćemo objaviti dio onoga što je o Silviju napisao njegov kolega Š. Glavan:
“Kolega s kojim sam jučer podizao kameni vrh zvonika od 200 kilograma na visinu od 26 metara i koji sutra hladnokrvno ode branit doktorat, može biti sve, samo ne običan. Ovo je potvrda onoga što mi, njegovi bliski suradnici, znamo dugi niz godina. Radi se o čovjeku koji svaki svoj radni dan proživljava i živi za struku. Doktor u trlišu kako ćemo ga, vjerojatno, sutra od milja zvati, svaki slobodni trenutak uložio je u ovo djelo koje se pisalo svake slobodne subote, kišnog dana i blagdana zadnjih godina. Radeći na miješalici svakog dana, znali smo se zezati kako bi bilo dobro da smo bar neku školu završili kako se kod nas to zna reći, ali baš tu leži njegova veličina jer se nikad nije sramio nikakvog alata i posla. Vrstan meštar i mentor uvijek spreman podijeliti svoje znanje zaslužuje da bude prozvan jer u ovom našem malom kompliciranom društvu takvi ljudi ne uspiju uvijek doći do izražaja.” Nema dalje!
Dr.sc. Silviju Pranjiću od srca čestitamo i želimo uspjeh u daljnjem radu!

www.tomislavnews.com